Report: Sport Life nalehko

sportlifeZávěrečný závod biketrialové sezony se jel stejně jako v předchozích dvanácti letech na brněnském výstavišti v rámci veletrhu Sport Life. Po loňském ročníku, který vytáhl sekce hodně vysoko nad zem, se letos pořadatelé drželi při zemi a jezdce čekal závod, kde se hrálo o každou chybu a každou minutu.

Tak tedy po třinácté na Sport Lifu – to už je docela slušný kus historie a člověk si vybaví nejednu vzpomínku. Pamatujete třeba na ten ročník, kdy David Herka během jednoho závodu zlámal dvě vidlice? To se letos naštěstí neopakovalo, byť David na startu nechyběl.

Sobotní elitní sekce totiž byly spíše rekreačního charakteru a o vítězství, prohře, mistru republiky a stupních vítězů rozhodovala sebemenší chybička. S čistou nulou tratě projeli Samo Hlavatý a Martin Kakáč, třetí místo získal s jediným bodem David Herka. Neuvěřitelnou pitomost předvedl Vašek Kolář, který namísto přes cílovou pásku vyjel ze sekce přes pásku ohraničující a tuto “vojtovku” za pět bodů nelze omluvit ani tím, že obě pásky byly přilepené na zemi, ani tím, že byly obě bílé a lišily se jen barvou písmen. V juniorech zvítězil Marek Pochtiol, druhý skončil Lukáš Janka a třetí Adam Kosík.

Podobně na tom byla i kategorie na opačném konci spektra, nedělní hobby růžová. Zde se první desítka vměstnala do rozmezí 0 až 4 trestné body a o vítězství rozhodoval jen a jen čas, za jaký jezdci soutěž stihli absolvovat – respektive spíše štěstí, jak na ně zrovna vyšly dlouhé fronty, které nedělní soutěž provázely. O chvíli delší pauza mezi startem PČR a hobíků by závodu prospěla. Jinak je ale samozřejmě zájem jezdců potěšující, v sobotu se jich na start postavilo 49, v neděli 83. Nechyběli mezi nimi jezdci ze Slovenska, Maďarska a Polska.

Výsledky olomouckých jezdců

Z těchto 131 startujících jich mělo olomoucký dres dvanáct, hodoníňan Tadeáš Kříž si jej pro svůj první start v elitě nevzal 🙂 Lukáš Janka v kategorii junior skončil druhý, Tomáš Vepřek v minimech rovněž druhý a medailové úspěchy v sobotu dovršil Kuba Valenta v modré hobby.

Ten po svém comebacku v Kyjově výrazně navýšil počet tréninků před závodem (z nuly na tři), v prvním kole nasbíral velmi esteticky nacvakanou kombinaci 5-0-5-0-5-0, ve druhém se na pětky vykašlal úplně a s patnácti body skončil na třetím místě. Nutno říct, že výsledky této kategorie nápadně připomínaly násobilku pěti – první místo 5 bodů, druhé 10, třetí 15, čtvrté 20… Kubovi jsem slíbil samostatný odstavec v reportu, což jsem tímto splnil a můžeme jít na ostatní.

Naši tři benjamini se seřadili za sebe: Vojta Vepřek sedmý, Tomáš Valenta osmý, Vojta Koblížek devátý. Zatímco první z jmenovaných nebyl dalek toho být bit, druzí dva spoléhali na to, že Jardu v roli jejich doprovodu nevyvede z klidu vůbec nic (nebo alespoň zatím jsme nepřišli na to, co by to mohlo dokázat). V poussinech konečně zase správně zabral Vašek Hrdlička a bylo z toho hezké páté místo.

V hobby zelené na osmém místě Karel “Raketa” Šnábl, kterému občas nevyšlo přistání, na místě desátém další comeback sezony Vendula Zapletalová a na jedenáctém Honza Šmiřák, který už je dávno duchem o týden dopředu: Honzíku, slyšel jsem, že prý nepojedeš na Fechtl Cup, protože máš špatné známky ve škole?, zkusil jsem jej popíchnout při čekání v jedné z front. “Tak to ani náhodou, na Fechtl Cup bych jel, i kdybych měl šestky!”, odpověděl rázně.

V bílé hobby se s nástrahami tratí pral Hynek Straka a bylo z toho sedmé místo. V růžové hobby naopak na tratích skoro žádné nástrahy nečekaly, jak už bylo zmíněno, a Filipu Ehrmannovi se podařilo nejen neudělat jedinou chybku, ale navíc i uspět ve frontové loterii a s nejrychlejším časem získat jedinou dnešní zlatou medaili pro olomoucké barvy. Gratulace!

Výsledky

Kompletní výsledky nejen brněnského finále, ale i celého seriálu najdete ve výsledcích.


p.s. Nechcete někdo koupit větší množství nepoužitých zlevněných vstupenek, zakoupených předem podle propozic?

p.p.s. Pro echt pamětníky: zatímco já strávil víkend v Brně s biketrialem, můj starší syn odjel na víkend s batohem a se skauty kamsi na Vysočinu. Kam přesně jedete, ptám se. “Do Kejžlic”, uvádí název vesnice, aniž by tušil, že je to jedno z míst, kde před třiceti lety cyklotrial v ČSSR začínal…

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, domácí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Report: Sport Life nalehko

  1. Jaroslav Pochtiol napsal:

    Kdyby měl ještě někdo zájem o vstupenky, taky jich několik mám. Udělám dobrou cenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *