Mistrovství Evropy – quo vadis?

Mistrovství Evropy 2015 v Březové u Sokolova zná své vítěze: v poussinech je to Jakub Mudrák (SVK), v benjaminech Alan Rovira Campana (CAT), v minimech Charlie Rolls (GBR), ve feminách Bětka Pečínková (CZE), v juniorech Marco Bonalda (ITA), v seniorech Luca Tombini (ITA), v elitě 20 Vašek Kolář (CZE), v elitě 26 Stefan Eberharter (AUT) a v elite femina Kristýna Sýkorová  (SVK). Z našeho klubu se šampionátu zúčastnili Tomáš a Vojta Vepřkovi.  Tom získal v kategorii benjamin bronzovou příčku, Vojta v poussinech skončil na pátém místě.

Březová je dlouhodobě zárukou kvalitně připravené soutěže. Tým pod vedením Miroslava Boudy zde poprvé mezinárodní závody pořádal už v roce 1991, letos to bylo po deváté (odhlédneme-li od nespočetných domácích soutěží v této lokalitě). Zkušenosti jsou znát a “Evropa” tak měla všechny atributy, které by k soutěži na takovéto úrovni měly patřit: výborné závodní sekce, zkušené rozhodčí, profesionálního časoměřiče, adekvátní zázemí pro účastníky a po závodě velkolepá after party s koncertem (letos hrál AC/DC revival) a ohňostrojem.

Březová je učebnicovým příkladem toho, že náročnou organizaci mezinárodního sportovního podniku nelze zvládnout bez součinnosti se silným partnerem, v tomto případě Městem Březová (a samozřejmě finanční a materiální pomocí od dalších subjektů) – ostatně, stejně názorně jsme to mohli vidět i vloni na ME ve Znojmě.  Sebelépe připravený závod se ale bohužel neobejde bez jezdců.

Proto zároveň letošní mistrovství Evropy vyvolává otázky, kudy dál. Vloni představená a schválená “nová vize” BIU v mnohých vyvolává obavy, jestli všechny změny míří směrem k lepšímu. Vytvoření nových kategorií bohužel neodpovídá trendu růstu počtu jezdců a proklamovaná otevřenost soutěží se v praxi také ukazuje jen prázdnou frází.

Do závodu nastoupilo 69 jezdců z 9 evropských zemí. Největší zastoupení měla samozřejmě Česká republika (28 jezdců) jako pořadatelská země, následovaná Slovenskem, které poté, co zcela vypustilo první kolo Evropského poháru v Itálii, využilo toho, že mezinárodní závodní licence u našich sousedů stojí pouhých 5 euro (domácí nemají vůbec) a do Březové přijela silná výprava 20 jezdců od těch špičkových až po úplné začátečníky. O zbývajících 21 účastníků mistrovství Evropy se podělilo 7 zemí. Díky osobním vazbám ředitele závodu se na startu objevila z biketrialového hlediska “exotická” jména z Rakouska a Německa, tedy zemí, které jinak již na BIU závodech nevídáme, naopak zcela chybělo Španělsko.

Nízký počet jezdců ale provází ME již od jeho premiéry v roce 2004 stejně jako malý počet účastnických zemí – ostatně, ani mistrovství světa se svými 12-15 zeměmi na tom není lépe. Zatímco vloni se “rekordně” nízká účast sváděla na podzimní termín po hlavní závodní sezoně, letos nabízelo ME možnost srovnat se s konkurencí v dostatečném předstihu před prázdninovým světovým šampionátem. Marně.

rok místo konání jezdců celkem zemí jezdců z ČR
2004 Hanko (Finsko) 74  11 15
2005 Alingsas (Švédsko) 103 15
2006 Blansko (Česko) 129 13 42
2007 Terchová (Slovensko) 111 12 38
2008 Aywaille (Belgie) 99 9 18
2009 L’Escala (Španělsko) 104 13
2010 Andorra ZRUŠENO
2011 Björkvik (Švédsko) 70 11 17
2012 Scheibenberg (Německo) 81 11 30
2013 Valderrobres (Španělsko) 105 11 21
2014 Znojmo (Česko) 62 8 32
2015 Březová (Česko) 69 9 28

Mnohem závažnější než celkové nízký počet jezdců je jejich rozdělení v kategoriích. Více než polovina startujících byla z řad mládeže. Zatímco na domácích soutěžích je dobře, když je závod plný dětí, neboť to je ta základna pyramidy, ze které postupně vyrostou špičkoví junioři a elitní jezdci, tak na podniku úrovně ME by měli přijet především právě tito top jezdci z jednotlivých zemí. Jaká byla realita? V juniorech startovalo 11 jezdců. V seniorech (pořadatel nakonec sloučil 20″+26″ dohromady, protože v 26″ byl jediný jezdec) rovněž 11 jezdců, z nich ale 7 byli čeští jezdci domácí kategorie elite.

Ty “evropské” elitní kategorie i díky tomu zůstaly natolik neobsazeny, že prestiž vítězství bohužel padá hluboko dolů. Elite femine se dvěma závodnicemi z jediné země, elite 20 se třemi jezdci ze dvou zemí a elite 26 se čtyřmi jezdci ze čtyř zemí. Podle pravidel tak v některých kategoriích ani nelze vyhlásit Evropského šampiona pro nenaplnění minimálního počtu států či jezdců.

Toto je smutný důsledek nových vizí. Máme mnoho nových kategorií, ale nikdo v nich nejezdí. Říkáme, že jsme otevření, ale nikoho to nepřiláká. Máme vynikající pořadatele, ale jejich úsilí vychází naplano.  Quo vadis? Další šanci naznačit, kam kráčí světový biketrial má již za 14 dní druhé kolo Evropského poháru na Slovensku v Rudině. Tamější pořadatel věnuje jeho přípravě nemalé úsilí, aktivně zve jezdce z okolních zemí a snaží se reálně naplnit heslo o “otevřenosti” soutěže. Jak se mu to podaří uvidíme 6. června.


Kompletní výsledky z Březové najdete v archivu.

Doplněno: zpětně jsem zjistil, že tématu nízké účasti na ME se věnoval i web ÚAMK.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *