Licence BIU na 24 hodin

BIU přichází s novinkou a zavádí jednodenní licence. Jak dnes federace uvedla na svých oficiálních stránkách, chce tímto krokem “usnadnit účast na závodech pro jezdce ze zemí, které nemají národní zastoupení BIU”. Jednorázová licence bude vydávána přímo BIU a její platnost je 24 hodin. Cena je stanovena na 75 EUR pro elite (e. 20″, e. 26″, e. femine) a 20 EUR pro ostatní kategorie. V případě více soutěží na jednom místě, jako například MS 2015 v Ódeně, jednodenní licence nelze použít – platí pouze pro jednu soutěž v jeden den. Jednorázovky budou vydávány pouze jezdcům ze zemí, které nemají BIU delegáta.

O jednorázových licencích se poměrně hodně diskutovalo, jejich zavedení má přilákat zpět jezdce, kteří přešli pod federaci UCI. Prvotní návrh ceny “24 hour BIU” byl 100 EUR, což je asi dvojnásobek ceny, za kterou si můžete v Česku koupit celoroční mezinárodní licenci, nicméně stále se jednalo jen o teoretické úvahy. Silnější tlak na zavedení jednorázových licencí se objevil až v souvislosti s letošním ME v Březové, ale bohužel bez výsledku. Teprve snaha slovenských pořadatelů umožnit start jezdců především z Polska na soutěži Evropského poháru v Rudině vedla k výsledku a BIU odsouhlasila zavedení jednorázových licencí za velmi sympatickou cenu 10 EUR – tato částka byla dohodnuta a uvedena v propozicích k EP, které BIU zveřejnila. Krátce po zveřejnění ale byly propozice na stránkách BIU změněny na novou cenu 75/20 EUR a byla doplněna obecná informace o 24 hodinových licencích.

Každému je asi jasné, že za takto “výhodných” podmínek nějakou velkou lavinu jezdců z UCI očekávat nemůžeme. Tento týden se konala v Ostravě atletická Zlatá tretra, hlavní hvězdou byl Usain Bolt. Myšlenka, že by tento špičkový běžec měl platit za to, aby směl na závodě startovat, napadne asi málokoho – ale jak vidět, BIU tato logika cizí není. Škoda, takto budeme jezdce v elitních kategoriích stále počítat na prstech jedné ruky.

Pro porovnání ještě uvádím cenu licencí BIU v různých zemích:

země národní licence mezinárodní licence jednorázová
Česká republika 750,- Kč ~ 27,- EUR 1500,- Kč ~ 54,- EUR 250,- Kč ~ 9,- EUR
Slovenská republika 5,- EUR 5,- EUR
Španělsko* poussin 30,- EUR / benjamin, minime 40,- EUR / junior, senior, elite 60,- EUR poussin 40,- EUR / benjamin, minime 55,- EUR / junior, senior, elite 80,- EUR 10/20/25,- EURdle typu soutěže

* ceny ve Španělsku platí při žádosti prostřednictvím klubu, při individuální žádosti přirážka 10 EUR

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *