Kolárik diskvalifikován

Jen čtyři dny si užíval slávu vítězství nejhorší slovenský jezdec Miroslav Kolárik, který na sobotním Evropském poháru neuvěřitelnou souhrou okolností stanul na stupni nejvyšším v kategorii elite 26 (viz zde). Mezinárodní biketrialová federace BIU jej včera svým dokumentem číslo 619 diskvalifikovala z důvodu “účasti v soutěži bez odpovídající licence“. Vlastně můžeme být při takovémto výkladu pravidel rádi, že byl diskvalifikován jen Kolářík a ne třeba i Kolář.

Řešíte rádi logické úlohy? Tady je jedna z nich:

  • aktuálně platná technická pravidla BIU v článku 11 na straně 7 uvádějí:  “Senior 26 – 19 let a starší v daném roce s koly většími než 22 palců“, “Elite 26 – otevřená kategorie pro jezdce s koly většími než 22 palců. Staří 18 let v daném roce” (ne, skutečně se tam nepíše “18 let a starší…”, pokud bychom chtěli pravidla brát doslova)
  • v článku “Biketrial – nové kategorie 2015” na oficiálních stránkách federace se píše:

Senior and Elite are “open” categories. This means that to take part in Senior or Elite Category will be necessary the BIU License 2015 only. Scratch system is deleted. Will be possible upgrade to Elite from Senior and downgrade from Elite to Senior without limit.

(Senior a Elite jsou otevřené kategorie. To znamená, že k účasti v kategorii Senior nebo Elite je potřebná pouze licence BIU 2015. Systém “scratch” je zrušen. Bude možné přecházet bez omezení ze Seniorů do Elity a sestupovat z Elity do Seniorů.)

  • Kolárik i Špalek vlastní licenci Senior 26
  • Kolárik a Špalek se rozhodli startovat v kategorii Elite 26, ať už byly jejich důvody jakékoliv

Tolik zadání této logické úlohy. Jaké vám vyšlo řešení? Tak to vám vyšlo špatně, “správné” řešení je diskvalifikace Kolárika a Špalka. V jejím odůvodnění se dále dočteme, kromě toho, že jeli elitu ze seniorskou licencí, tak “tím že přijali ceny a price money (…) se zachovali proti fair-play a historii biketrialu“. Myslím si přitom, že právě v historii biketrialu, a to poměrně nedávné, bychom dokázali najít nejen několik provinění proti fair-play, ale i případy, kdy jezdci během sezony závodí kromě elity i v jiných kategoriích a pochybuji, že mají vystaveno licencí více pro každou z nich – to ostatně podle pravidel BIU ani nelze (“jezdci smí být vystavena jen jedna licence v roce“, článek 3).

Zatímco víkendová fraška (která nebyla improvizovaná a nebyla individuálním počinem)  měla za cíl upozornit na negativní dopad změn v pravidlech BIU na úroveň závodů (mnoho kategorií, málo jezdců) a která byla docela vtipná, tak následná reakce “potrefené husy” bohužel nepostrádá znaky hysterie.  Škoda, v konečném důsledku tak totiž BIU ztrácí mnohem víc kreditu než tím, že “dajaký foter z Myjavy” porazil lepším časem skutečné závodníky.


Ve chvíli, kdy jsem tento příspěvek dopsal, mi přišel přeposlaný e-mail, ve kterém je vyjádření Scotta Wilsona k dané problematice. Protože začíná výzvou ke svobodnému sdílení jeho názoru, dovolím si jej zde ocitovat v celém znění:

Hello everyone ( please feel free to share with any of the organisers, I do not have their email addresses)

Sorry for my slow reaction to this situation, I returned home Monday night and have been busy with work since then. But I would jut like to share my thoughts about Rudina and what happened.

First of all, the competition was good. Very nice sections, hard, but good. They were all very close together as well which was a great bonus too. The observing was good and fair ( from my view) And what I saw of the trophy’s and prizes, they were very nice too.

What happened In Elite 26″ was not good, however I understand the riders ‘Protest’ and I believe that they never planned for it to go that fair. ( If I had made it through 1 section it would have made the situation better!)

The main problem was that under the current rules, they did nothing wrong, they were able to enter and ride in Elite 26″ which shows a massive flaw in the system and rules.

Another problem and One thing that really upset me was that everyone knew what was happening, we had BIU officials there, yet nothing happened during the day or before the results were announced. I was told “rules are rules”.

Yes technically, this result was correct, however  I was the only rider actually riding the competition and attempting the sections ( hence why my time was longer than the other riders) this could have been acknowledged by allowing me to even just stand on the top of the podium out of some respect to me and my riding. But this was never suggestion, “rules are rules” I was told by officials………

I did not go onto the podium as I felt embarrassed and stupid, I did not want my trophy or prizes as I did not feel like this as my result. I do not want to have Mr Kolarik’s prize money either. Going by BIU rules, he deserves it. He has also done a very nice and noble thing by donating his prize money to someone. a woman in Rudina, I would like this donation to stay and be respected.

The current problems are –

Open Elite –

The idea was good, but as many of us pointed out t the time, it was flawed and this was proven in Rudina. There needs to be some sort of qualification to ride International Elite. For example, you must be top 5 in your country, or have a top ranking in another international Elite event ( UCI European championship/world championship/world cup)

Split 20 +26 –

Splitting the Elite and Senior classes is good, but only if there is enough riders in each class. My idea is to only split the class if there is a minimum of 5 20″ and 5 26″ riders. Otherise it makes the class look very bad.

Licenses –

Everyone should be able to get a BIU license. If there is no national federation then the BIU should issue licenses directly. The price should be the same for all. This will eliminate the need for some riders to “create” national federations, which costs them a lot of money and will also get rid of the 1 day license, which is expensive.

The elite 1 day license of 75 Euros is crazy! It is stupid to expect any rider to pay this, no one will! To ride in the world championship it would cost a rider 100 euro + to ride 1 event. Why would anyone do this?? You want to encourage riders to ride in BIU events, not scare them away! If anything, Elite riders should get free license to encourage them to ride. I know many Elite riders who would like to ride BIU but this complex license system and rules puts them off.

These are my thoughts and ideas. I hope we can fix these things soon

Thank you

Scott

 

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Kolárik diskvalifikován

  1. RJ napsal:

    Příspěvek k tématu je i na oficiálních (slovenských, pochopitelně!) stránkách:

    http://www.cyklotrial.sk/?p=1736

  2. Za organizátora EP. uvádzam fakty:
    Pri podpise zmluvy org.a EBU u pani starostky(Mičianová,Janoška,Hmíra,Hlavatý) bolo dohodnuté 1O eur.jednoraz.licencia(www.cykloklubrudina.sk)Keby pán Janoška dodržal
    slovo a propozicie aj ceny lic.bez vedomia organizátora nezmenil,určite by na preteku k problémom nedošlo.(BIU stranka)Časomiera mala vzor licencií ktore môžu štartovať v EP(p.Jánoška sa vyhrážal že pretek anuluje ak vyštartujú poliaci s UCI lic.V Brezovej sa
    mi omluvil p.Kakač že nemôže prísť na EP.Oficiálne na kontaktne údaje poriadatela neprišla žiadna správa prečo pozmenili výsledky.Potvrdeniu zmeny výsledkov zo strany poriadatela nedošlo,možno ústne medzi(starými kámošmi Hmírom a Janoškom)Viac sa vyjadrovať nebudem.A s luďmi ktorí menia svoje slovo trikrát za
    den sa nepotrebujem strácať čas.Energiu idem venovať radšej mládeži a športu.
    Hlavatý.R.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *