Antverpy: Smolař Vašík

uciworldcuplogoJak dopadla Mája Křivová? A postoupil Vašek Kolář do finále? Mají v Belgii taxíky také modré majáčky? Jsou květiny v Antverpách levnější než v Andoře? Čtěte report z druhého dne Světového poháru a budete  vědět víc.

Finále série UCI Trials World Cup 2015 mělo všechno, co si můžete přát. Úžasné jeviště – Velké náměstí v Antverpách. Spoustu napětí, protože žádný z průběžných lídrů neměl dostatečný náskok před soupeři, aby si mohl být jistý vítězstvím a ziskem celkového titulu, zvláště když body získané v posledním kole se zdvojnásobují. Čeští závodníci ale zatím nemají takto vysoké cíle, takže více než vítězové letošního Světového poháru nás zajímá, jestli se Vašek Kolář probojuje do finále a jak si s finálovými sekcemi poradí i přes problémy s kotníkem Mája Křivová. Report z prvního soutěžního dne jste si mohli přečíst zde.

Elite 20″

ant1Druhý soutěžní den zahájilo semifinále elity 26″, které se i v Antverpách muselo obejít bez české účasti. Pětadvacítka jezdců elity 20″ následovala v pravé poledne. Ke kvalifikovaným jezdcům a šťastným smolařům ze čtvrtfinále se přidalo deset jezdců z čela žebříčku. Na všechny čekala dvě kola po pěti sekcích. Vašek Kolář v prvním kole zajel za 10 TB, sice bez jediné pětky, ale – což se ukázalo osudové – také bez jediné nuly. Sedmá pozice se ztrátou bodu na šestého Pilse a náskokem dvou bodů na osmého Mergera ale nebyla beznadějná.

Jenže ve druhém kole Vašek chytil pětku na sekci číslo 4 a dovezl opět deset bodů, celkem tedy 20 TB. Stejný počet však měl ve výsledku i Ion Areitio, kterému se na rozdíl od Váši podařilo projet jednu sekci čistě s nulou a to rozhodlo o tom, že do finále jde Ion a na smolaře Vašíka zbylo sedmé místo. “Prostě mi to finále letos nepřeje, na jedné sekci jsem měl radost, že mám bod, ale dostal jsem dva – dohady s rozhodčím byly marné“, řekl Vašek po závodě a se svým věčným optimismem dodává: “Sekce byly těžké a spousta mega dobrých jezdců skončila až za mnou, takže na druhé straně mám i trochu radost“. Finále ve složení Ros, Mustieles, Pechhacker, Leiser, Rudeau a Areitio startuje v 17:30, živé výsledky můžete sledovat zde, pokud nestíháte, tak celkové po dojezdu najdete zde.

Elite 26″ a Elite Women

Finálové jízdy se na Grote Marktu střídají v rychlém tempu. Pouhých 30 minut na jedno kolo (5 sekcí) nedává finalistům čas na oddych. Jezdci startují po trojicích, takže diváci mají neustále na co koukat. Ve tři hodiny odstartovalo finále mužů 26″ – vítězem se stal Jack Carthy, celkové výsledky zde. O hodinu později je na sekcích vystřídala šestice nejlepších žen.

Včerejší potíže s kotníkem Máji Křivové se bohužel “rozchodit” nepodařilo a dnešní finále tak ukončila s výsledkem DNF – did not finish. Svůj cíl ale měla pro tento závod splněný. O vítězství v kategorii se strhla mezi vedoucí trojicí T. Janíčková, N. Reichenbach a J. Jungfels tvrdá bitva. Tatiana začala suverénně, dvě nuly a trojka, ale na čtvrté sekci chytla pětku a šance na vítězství se začaly rozplývat – naději pak zabila druhou pětkou na poslední sekci. Nina jela na jistotu, první sekce sice za čtyři, ale pak už po bodíku – celkem 7 TB plus 2 handicapové ze semifinále. Jenže je tu ještě Janine. Tři sekce projela čistě, na dvou dalších pobrala 6 bodů, jeden si nesla ze semifinále a s celkovými 7 TB se stala vítězkou antverpského kola Světového poháru!

Konečné výsledky Antverpy

Finálové kolo Světového poháru je u konce. Ti, kdo vyhráli, se mohou těšit na luxusní poháry, ti ostatní alespoň na jistě neméně luxusní afterparty. Příští rok bude mít “svěťák” pět zastavení, jejich termíny jsou již známy – snad se tedy nebudou příliš křížit s termíny domácích i světových soutěží BIU a čeští jezdci tak budou moci znovu zabojovat o finále.

Elite 26″: 1. J. Carthy (GBR, 2 TB), 2. V. Hermance (FRA, 10 TB), 3. K. Belaey (BEL, 11 TB)

Elite 20″: 1. B. Ros (ESP, 6 TB), 2. A. Mustieles (ESP, 7 TB), 3. L. Leiser (SUI, 16 TB), 7. V. Kolář, 40. V. Křiva, 50. M. Štěpánek

Elite Women: 1. J. Jungfels (AUS, 7 TB), 2. N. Reichenbach (GER, 9 TB), 3. T. Janíčková (SVK, 13 TB), 6. M. Křivová (CZE, -)

Kompletní výsledky na www.uci.ch

Ceny pro vítěze letošního světového poháru

Ceny pro vítěze letošního světového poháru

 

Doplněno: Celkové výsledky UCI Trials World Cup 2015

elite 20″: 1. Ros, 2. Mustieles, 3. Leiser … 11. Kolář, 45. Křiva, 52. Štěpánek, 82. Popelka

elite 26″: 1. Carthy, 2. Hermance, 3. Coustellier … 80. Eibl

elite women: 1. Janíčková, 2. Jungfels, 3. Reichenbach … 15. Křivová

Kompletní výsledky zde (standings)

Příspěvek byl publikován v rubrice UCI, zahraniční. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *