Report: Prusice od rána do noci

prus1Druhý letošní zimní halový závod byl pro jezdce připraven 12. března v Prusicích u Kostelce nad Černými Lesy. Někteří z nás už místní trialovou halu – bývalý kravín – znali z loňska, jiní tam byli poprvé, dalším ani letos nebylo kvůli nemocem přáno a musí se spokojit s vyprávěním. I tak se zde k soutěži podle UCI pravidel sešlo více než čtyřicet jezdců a jezdkyň.

My Moraváci jsme si zase jednou vyzkoušeli, jaké to je vstávat v pět ráno a cestovat na závod tři hodiny po D1. Milovníci off-road cestování jistě ocenili i závěrečných 20 km po proslulých středočeských okreskách. Za pět deset ale byli všichni jezdci na místě a přihlášeni. Za minutu deset dorazili Tom a Vojta Vepřkovi a v deset mohl dopolední závod odstartovat.

Sekcí bylo podstaveno celkem devět. Pět pro mládež, pět pro dospělé – z čehož vyplývá, že jedna sekce byla oběma skupinám společná. Jedna ze sekcí byla řešena jako průchozí, křížení tratě s průchodem k dalším úsekům všichni zvládli bez kolize. Jak jsme určitě chválili už vloni, obrovskou devizou prusické haly je skladba překážek. Nejen obvyklé “halové” palety, cívky a pneumatiky, ale také navezené kameny, pokřivené kmeny a hromady hlíny. Právě poslední jmenovaná má bohužel na svědomí i velikou prašnost, které se závody ani letos nevyhnuly. Prachu jak ve Španělsku a teplo jak na Špicberkách – ano, slibovaných sedm stupňů meteorologům jaksi neklaplo, slunce bylo schované za mraky a v hale “zatím vítr skuliny hledal” (písničku si poslechněte, je moc hezká).

Dopolední závod se trochu protáhl, ani ne tak proto, že by přijelo tolik jezdců (i když 29 je moc hezké číslo), ale snahu udělat pohodový závod bez stresu bohužel někteří pochopili po svém a bez knuty časového limitu si dali opravdu načas. Krásné upomínkové ceny v podobě temně modrých vyřezávaných bicyklů si nakonec odnesli všichni promesáci a všichni poussini. Ty zlaté, stříbrné a bronzové si ale vysloužili jen ti nejlepší. V kategorii promesa to byli první Václav Kolář (ten malej), druhá Štěpánka Mudrychová (ta s plyšovým zajícem na helmě) a třetí Ondra Hraba (ten, co právě v sobotu slavil sedmé narozeniny). V poussinech zvítězil Jirka Sehnal, druhý Radim Ženatý a třetí skončil Franta Andrle. Benjaminy vyhrála Bětka Pečínková, druhý Dominik Sabáček a třetí Eliška Hříbková. V minimech zvítězil Marek Pochtiol, za ním Ondra Krúpčik a třetí Peťa Mokrý. Kompletní výsledky najdete zde a fotogalerii Jirky Štěpánka tady.

Výsledky olomouckých jezdců

Olomoucký klub vlivem různých rýmiček, lyžařských zájezdů a alergií na prach v dopolední soutěži zastupovali pouze Vojta a Tom Vepřkovi, kteří dorazili přímo z pátečního plesu (ne, kecám, mezi tím se stihli čtyři hodiny vyspat). Vojta skončil v nejnašlapanější kategorii benjamin na šestém místě, Tomáš v prvním kole špatně došlápl při odskoku a s bolavým kotníkem závod dokončil v kategorii minime na pátém místě.

Odpolední soutěž

Start odpolední soutěže v kategorii hobby červená a elite se díky vyhlášení mládeže posunul až na třetí hodinu. Třináct závodníků, pět sekcí a tři kola – ve výsledku to znamenalo, že poslední závodníci dojížděli o tři čtvrtě na šest večer již za umělého osvětlení a rozhodčí včetně časomíry tou dobou již připomínali rampouchy (byť k nule teploměru stále zbývalo pět stupňů).

Vítězem v hobby červené se stal neúnavný Mára Pochtiol, druhý Tadeáš Kříž a třetí Lukáš Janka – takto zní správné pořadí, ještě jednou pardon. V elitě zvítězil Václav Kolář (ale ne ten, co vyhrál promesu), druhé místo patří Martinovi Štěpánkovi a třetí Michalu Budskému. Potleskem je odměnili jak soupeři, tak ta hrstka diváků, co vydržela až do pozdního konce soutěže.

A pak už zbývalo jen zatopit v autě, rozmrznout a vydržet ty tři hodiny cesty domů neusnout.

Závody nejen v Česku

V sobotu se nezávodilo jen v Čechách, část jezdců využilo možnosti zajet si na Slovensko do Záriečie na pretěky v místní tělocvičně – je škoda, že i když prakticky všechny zimní soboty jsou z hlediska biketrialu / cyklotrialu “volné”, přesto se sešly dvě soutěže v jeden den. Mezi 29 účastníky slovenského podujatia bylo i deset českých jezdců z mladého klubu ve Veselí nad Moravou a výsledky najdete zde.

Příspěvek byl publikován v rubrice UCI, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *