Report: Do větru v Novém Veselí

veseli2Předpovědi počasí na sobotu nebyly moc dobré. Třicet stupňů a nebe bez mráčku není pro závody ideální. Jako druhou možnost nabízeli meteorologové od západu postupující studenou frontu doprovázenou prudkými bouřkami a přívalovými dešti – jedno lepší než druhé. Nakonec to dopadlo, jak nejlépe mohlo: horko sice bylo, ale v kombinaci s celodenním velmi silným větrem se dalo přežít a bouřky přišly až večer po závodě. I tak to byl den pro jezdce velmi náročný.

Trialpark v Novém Veselí je poměrně rozsáhlý a sekce tak byly sympaticky volné – mezi jednotlivými kameny dost místa na rozjezd, mezi sekcemi dost místa pro diváky i pro fronty jezdců – které však nebyly nijak dlouhé, jednak proto, že kontrolních úseků bylo připraveno 8 ve velkých a 7 v malých kategoriích, jednak proto, že oproti minulým soutěžím letošního seriálu byla účast znatelně nižší. Na ty, kdo přijeli, čekaly “standardy” v podobě klád, kabelových cívek, betonových skruží a pražců, v několika sekcích se opakovaly přejezdy po kladinách – v již zmiňovaném silném větru jezdce dost potrápily.

V elitní kategorii chyběl na startu Vašek Kolář, který po nedávném ME zůstal v Itálii a věnoval se kdo ví čemu, naopak se ale zase jednou objevil David Herka a ukázal, že jezdit nezapomíná. Skákací sekce s volně rozestavěnými kameny v “UCI stylu” mu seděly a s jeho šestadvacítkou mu nedělaly problém ani ty nejvyšší výskoky, které dosahovaly dvou metrů. Někteří jezdci na tyto kameny naopak hleděli docela rezignovaně a hledali aspoň malý výčnělek, na který by mohli šlápnout a vytáhnout kolo nahoru. David s 23 TB shrábl volné první místo, druhý Martin Kakáč (37 TB), třetí Vojta Křiva (41 TB).

V juniorech proběhla bitva o první místo mezi Markem Pochtiolem a Lukášem Jankou, i když na první pohled to nebylo moc vidět – kluci šli celí závod společně, vycházkovým tempem a zpočátku oba dráždili své doprovody flegmatickým přístupem a školáckými chybami. Postupně ale oba propadli závodnímu tempu, jejich jízda získala šmrnc a Lukáš přestal padat z kladin, což mu ve druhém kole ušetřilo hromadu bodů – a s 24 TB zvítězil a vyhrál krásné praktické  hrablo na sníh. Druhý Marek Pochtiol (31 TB), třetí Tomáš Kočička (66 TB), který kromě tratí musel bojovat ještě s dráždivým pylem, který vítr přinášel z okolních polí.

Vyhrát finále se dá i s děravou duší

veseli3Ostatní kategorie a celkové výsledky závodu najdete v archivu. Po skončení soutěže ještě následovalo exhibiční “finále” pro nejlepší 3 eliťáky, nejlepší 2 juniory a nejlepšího seniora. Některým jezdcům se už do další jízdy nechtělo, takže nakonec se na startu sešli Martin Kakáč, Matěj Popelka na novém Cleanu X2, Martin Štěpánek, Lukáš Janka, Marek Pochtiol v novém černožlutém dresu a Tomáš Zedek. Čekala je skoková kamenitá sekce na čas, jednou v červených šipkách, podruhé ve žlutých. Martin Štěpánek sice ve druhé jízdě na prvním skoku prorazil přední duši, ale pravého bojovníka nic nezastaví a tak si i s tímto handicapem dojel do cíle pro zasloužené vítězství. Je vidět, že kombinace čerstvé plnoletosti a medaile juniorského mistra Evropy v kapse z něj dělá nebezpečného soupeře! 🙂

Šest olomouckých dresů

Biketrial klubu Olomouc měl v Novém Veselí šest zástupců. Kromě vítěze juniorské kategorie Lukáše Janky se na stupně vítězů dostal ještě Filip Ehrmann v hobby růžové. Filipa jsem potkal, jak se slzami v očích jde vracet kartu. “Co se stalo?”, lekl jsem se. “Já jsem dostal jedničku”, vzlykl Filip. Jak je všechno relativní! Nakonec ale právě tato jednička rozhodla o tom, že Filip skončil stříbrný – anebo za to mohl jiný bod, který dostal poté, co mu za jízdy do cesty vběhlo dítě. Další kluci to měli tentokrát bez medailí: Tomáš Valenta sedmý v benjaminech, Honza Šmiřák šestý v zelené hobby (ale přesto šťastný, neboť si domů vezl rezavou skládačku – dar od Václava), Karel Šnábl o místo za Honzou a Hynek Straka pátý v bílé hobby.

Na fotky se můžete podívat třeba k Jirkovi Štěpánkovi nebo k Saše Šillerové.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *