Val di Sole: Tak trochu smolný den

vds0Trialové mistrovství světa UCI má za sebou semifinále dvacetipalcových kol a ženské elity, pro Českou republiku ale bohužel dnešní den mnoho radosti nepřinesl. Finále se letos bude muset obejít bez účasti našich závodníků.

Týmová soutěž

val-di-soleŠampionát zahájila včera soutěž národních týmů, kde se nám konečně podařilo obsadit všechny kategorie – juniory 20″ i 26″, mužskou elitu 20″ a 26″ a ženskou elitu. Tím ale výčet úspěchů v týmovce končí. Přestože nikdo z jezdců nepřijel úplně bez bodů, každý jich současně mohl nasbírat o pár desítek víc. V součtu to znamenalo 360 bodů a sedmé, předposlední místo – dokonce i za týmy, které neměly kompletní obsazení. Z vítězství se radovali Francouzi (660 b.), na druhém místě se malinko mračili Španělé (630 b.) a třetí skončilo Německo (570 b.). Výsledky najdete zde.

Men junior 20″

Individuální soutěže zahájili ráno v devět junioři na 20″ kolech. V této kategorii jsme měli dva jezdce, Martina Štěpánka a Lukáše Janku. Tratě byly hodně obtížné – ale holt je to mistrovství světa a ne nějaký pouťák v Horní Dolní. Náročnost zvyšovalo i to, že z pěti sekcí byly tři postaveny v korytě potoka (sekce si můžete prohlédnout ve fotogalerii na Tribalzine.com). Martin skončil s 53 TB na 15. místě, Lukáš s plnou kartou na 23. Do pátečního finále postupuje z prvního místa Samko Hlavatý, kterému tímto gratulujeme a budeme držet palce, spolu s ním se v boji o medaile představí Montalvo, Palau, Vallée, Grillon a Friedrich. Mimochodem jak N. Vallée, tak L. Grillon a J. Friedrich jsou přihlášeni i do zítřejší soutěže na 26″ kole a uvidíme, jestli se jim podaří stejný husarský kousek jako dnes Nicolasovi – tedy probojovat se do finále na kole velikosti, kterou běžně nejezdí.

montalvoMen elite 20″

V poledne odstartovala elite 20″. I zde se na startu objevilo několik “obojživelníků”, tedy jezdců, které tento týden uvidíme jak na velkém, tak na malém kole. Na takovéto frajeřiny zatím bohužel naši kluci nemají pomyšlení a soustředí se jen na na svou kategorii. Jediným z našich jezdců, který má reálnou šanci dostat se někdy do finále mužské elity, je zatím Vašek Kolář – ale už po prvním ze tří kol semifinále bylo jasné, že letos ve Val di Sol to asi nebude. Voda sice Vaškovi nevadí (v tomto slova smyslu je i on “obojživelníkem” a na mokru jezdit umí skvěle), ale silově orientované skokové sekce mu nesedí. Přesto, že třetí kolo dokázal stáhnout na 9 TB bez jediné pětky, na postup jeho celkových 41 TB  nestačilo a skončil na 15. místě. Vojta Křiva nezajel tak, jak by si představoval, upsal pouze 3 body oproti plnému počtu, který dovezl Honza Šmíd – pro toho stejně jako pro Lukáše je letošní MS první zkušeností se závody této úrovně. Do finále elity 20″ postupují Mustieles, Ros, Oswald, Koekoek, Areitio a Leiser.

Women elite

Poslední dnešní semifinále patřilo ženám. Po loňském čtvrtém místě jsme všichni doufali v úspěch Marie Křivové – ale ani té se nepodařilo prolomit dnešní smolný den české výpravy a skončila daleko za očekáváním až na desáté příčce. Semifinále s velkým náskokem vyhrála  Reichenbach následovaná loňskou mistryní světa Jungfels, dále postupují Devahive, Janíčková (i ta překvapivě “až” ze čtvrtého místa), Studer a Caminos.

Dvacetšestky až zítra

Šestadvacítky budou startovat zítra dopoledne – mezi juniory bude Českou republiku zastupovat Tomáš Kočička, pro kterého je letošní MS také premiérou, v elitě pak nastoupí Vlasta Kabeláč Čiháček. Při vší úctě k oběma jmenovaným by ale v těchto kategoriích postup do finále hraničil se zázrakem, stačí nahlédnout do startovních listin – konkurence je zde obrovská. Při pohledu na dnešní počet trestných bodů je navíc vidět, že obtížnost sekcí byla k***sky vysoká – vždyť hranice pro postup do finále byla prakticky ve všech kategoriích někde kolem třiceti bodů! Na druhé straně vítězové dokázali zajet kolo za dva – tři body. Stále máme co dohánět, ty roky, kdy český trial nebyl v kontaktu s UCI jsou hodně znát.

Výsledky – středa

 Fotogalerie, videa a další informace jsou průběžně k dispozici na facebookové stránce UCI Trials.

Doplněno: výsledky – čtvrtek

Příspěvek byl publikován v rubrice UCI. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů u Val di Sole: Tak trochu smolný den

  1. Mira Křiva napsal:

    Ahoj Jardo . Píšeš: podle mého snad ani není problém v tom, jestli si založíš svoji vlastní organizaci, a jak ty uvádíš, sbíráš tituly v nulové konkurenci. Problém je v tom, že mezi jezdci není ani moc snaha na sobě pracovat.
    V tomhle s tebou nemůžu souhlasit já vidím tenhle problém přesně opačně Biu skutečně brzdí vývoj jezdců . To, že jezdci na sobě málo pracují, je pak už jen důsledkem, protože to stačí . Já bych ale zas až tak, jezdce nekritizoval spíš naopak , oni na sobě taky makají ale úroveň v Biu už je na maximu a léta nikdo nic nového v organizaci , či stylu jízdy v terénu nevymyslel. Kdežto UCI se dynamicky rozvijí. Produkuje se nová technika, hledají se nové techniky v přejíždění překážek , nové pravidla i způsob organizování závodů. Dávno už neplatí , že UCI nemá mládež a krade hotové jezdce z BIU i když to snad pravda nebyla nikdy, ale krmili nás tím statečně. V jedné debatě, kterou jsem na SP mohl vyslechnout a vedl ji jeden z nejzkušenějších jezdců, když se ho ptali proč to skočil na ližinu. Smál se a řekl ,, to bylo jen na jistotu , ale ještě to umím že?” Hned ale dodal : jezdit sem se ale naučil , až když jsem ty ližiny a pedály přestal používat a smál se dál. Jsem fakt rád, že se u nás mládež už může správně učit novým věcem a doufám to přejde plynule i do těch dospělých kategorií. Nic ale nejde samo a bez práce, takže bude asi ještě hodně co vylepšovat.
    Krytí termínů si nemyslím, že v letošní sezoně byl až zas tak velký problém. Co se týče úrovně, tam by se třeba dala spousta věcí vylepšovat , ale klobouk dolů před všemi, kteří přiložili ruku k dílu.

  2. Jaroslav Pochtiol napsal:

    Míro, plně souhlasím s tím, co výše popisuješ. Někdy mi však připadá, že není zájem hlavně ze strany UCI / nyní mám na mysli ČSC / něco na tomto měnit. Termíny závodů jsou sestavovány tak, aby se snad sešlo co nejméně jezdců a konkurence byla co nejmenší. Připadá mi to, jakoby ti staří pardálové měli z mladých tak trochu strach a báli se je mezi sebe pustit. Nebo je důvod úplně jiný, a to je pak průšvih ještě větší.
    Podle mého snad ani není problém v tom, jestli si založíš svoji vlastní organizaci, a jak ty uvádíš, sbíráš tituly v nulové konkurenci. Problém je v tom, že mezi jezdci není ani moc snaha na sobě pracovat. Proč taky, když účast na evropských a světových akcích je téměř automatická. Proč je upřednostňována masovost před kvalitou ? Proč nejsou do reprezentace zařazeni z každé kategorie např. dva nejlepší a ti jedou na závody typu ME a MS s plnou podporou. Je normální, aby na tyto závody jezdili ti, kteří v M-ČR jezdí s maximálním počtem trestných bodů nebo výkonnostní zenit mají dávno za sebou? Není problém v něčem jiném? Ve veliké skupině se dá ledaco zakamuflovat. Kdyby i toto fungovalo jinak, mladí by před sebou viděli nějaký cíl. Stačí si vzít příklad ze Slovenska, i když i tam mají své problémy. Co vím a myslím si, že na biketrial je financí dostatek, ale nedostanou se tam, na co jsou určeny. Toto jsou víceméně stesky zaměřené na situaci v BIU, v UCI to asi nebude o moc lepší . Dalším problémem co se týče růstu a vyježděnosti jezdců je náročnost našich závodů. Toto neplatí pro všechny pořadatele závodů. Není přece účelem, aby jezdci projeli trať za 0 bodů a o vítězi rozhoduje nešťastné jedno šlápnutí. Nyní mluvím o náročnosti těch mladších kategorií.
    Co se týče trenérů mohu s tebou jen souhlasit. Vždyť stačí sledovat mladé jezdce např. v Hamrech na soustředění jak s prominutím „žerou“ každé slůvko a radu trenéra. To žádný táta se svojí ratolestí nedokáže. A na závodech je pokrok vidět. Jistě to bude platit i na těch podzimních.
    Nemám patent na rozum, toto je můj názor a nemusí být správný. Měl jsem potřebu ho vyjádřit.
    Přeji všem v zářijových závodech co nejlepší umístění a žádná zranění.
    Jaroslav Pochtiol

  3. Mira Křiva napsal:

    Zdravím všechny a jelikož se na olomouckých stránkách vedou celkem korektní diskuse , přidám se i já jako jeden z účastníků letošního MS. To, že máme co dohánět musí být snad každému jasné. Problém je ale v tom, jak to dohnat a taky v tom, jestli o to v české republice někdo stojí. Není jednodušší a pro mnohé výhodnější mít svou vlastní organizaci a v téměř nulové konkurenci sbírat tituly mistrů Evropy a světa? Vždyť přece čím méně nás bude ,tím větší jsou šance. A jak řekl jeden z vedoucích SC ,, Co na tom, že byla druhá ze dvou , hlavně že starosta dal peníze” Já osobně vidím smysl sportu úplně jinde a jsem rád , že jsme mohli mládeži ukázat po jaké cestě se dá opět do světové špičky vrátit. To, že mají správně vykročeno, ukázali už letos. Pokud ale chceme, aby se do světové špičky dostali opět i naši junioři a dospělí, nezbývá než i pro ně stavět velmi kvalitní závody podle pravidel UCI a samozřejmě sbírat zkušenosti na závodech federace UCI. A ještě jedna věc je podmínkou návratu Čechů do světové elity a to jsou trenéři. Bez nich skončí všechny ambice těch nejtalentovanějších mladých jezdců v juniorském věku. Přál bych vám vidět, jakou skvělou práci odvádí u své reprezentace třeba Peter Barták nebo Dani Comas.

    • RJ napsal:

      Souhlas, kouč typu Comase nebo Bartáka by se našim jezdcům hodil – talent a píle samy o sobě k vítězství nestačí.

  4. Radim Kolar napsal:

    Stále máme co dohánět, ty roky, kdy český trial nebyl v kontaktu s UCI jsou hodně znát.
    K této poslední větě si dovoluji připomenout anonymní dopisy na svaz cyklistiky… od r.2012…ještě je mám schovaný … Týkaly se udání Vaška, že jezdí obě federace… Ať to psal někdo z prostředí BIU, nebo UCI, byl to jeden z likvidátorů tohoto sportu u nás… Doufejme, že takových blbů se už nebude nikdy a nikde vyskytovat více…

    S úctou Radim Kolář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *