Report: Březovské retro

brezovaŽádná jiná lokalita nemá tak pevné místo v historii českého biketrialu. Dvacet šest mistrovství republiky, šest mistrovství světa, dva Evropské poháry, jedno mistrovství Evropy – to je statistický souhrn uplynulého čtvrtstoletí na Březové. V záplavě čísel ale nesmíme zapomenout na jedno jméno: Miroslav Bouda. Neúnavný organizátor, který stojí za březovským biketrialem od samých počátků na přelomu osmdesátých a devadesátých let a který u něj vydržel i poté, co na Březové nezbyl žádný aktivní jezdec. Je to možná právě tato vytrvalost a poctivý přístup nejen ke sportu, ale i ostatním oblastem březovského veřejného života, kvůli kterým si jej místní již dvě desetiletí volí za svého starostu.

Je po tolika letech možné připravit jezdcům ještě nějaká překvapení? Sobotní závod ukázal, že ano. Po řadě let, kdy se soutěže konaly v areálu “Na Výsluní” – zpočátku označovaném jako “nová lokalita”, posléze už jako “tradiční lokalita” – tentokrát pořadatelé jezdce pozvali zpátky na opačnou stranu obce do místa, které sami označili jako bývalý areál cyklotrialu a kde se už více než deset let nezávodilo. Soutěž tak získala zajímavý retro charakter. Při prohlídce sekcí někteří mladší jezdci silně znejistěli: jak mám seskočit tenhle břeh do potoka? Cože, jako že to mám sjet a ne skočit? Naopak ostříleným matadorům se rozzářily oči: tuhle trať si z dětství ještě pamatuji!

Šest sekcí na tři kola nabídlo mix jak “old-school” stráňovek, kde sjezdy a hrabačky v sypkém podkladu pískového lomu dělaly obrovské problémy malým i velkým, tak pasáže z kamenů a klád, které přeci jen dnešní závodníci znají a vědí, jak na ně. K tomu pár umělých prvků v podobě pneumatik a betonů, několik pařezů s kořeny a také potůček, který se vinul skrz tratě. Tato méně obvyklá sestava překážek jezdce důkladně prověřila – a vůbec při tom nebylo nutné hnát je do výšek ani po nich chtít extra dlouhé skoky.

Se závody na Březové je vždy spojena velmi dobrá organizace. Bez zbytečných efektů, ale zároveň zcela bez problémů. Za ty dlouhé roky zkušeností je všechno vyzkoušené a spolehlivě fungující. To platilo i tentokrát. Starosta / ředitel Bouda si je dobře vědom toho, že Březová je “trochu z ruky” a snaží se, aby ti, kdo přijedou, odjížděli spokojení – a příště s sebou vzali i ostatní. Letos bylo těch, co přijeli, šedesát jedna. Ti, co nepřijeli, přišli nejen o účastnickou medaili, ale i o soutěž v poskakování po zadním kole. Po ní už následovalo jen vyhlášení výsledků hlavního závodu a pro většinu dlouhá cesta domů.

Kompletní výsledky najdete zde, fotogalerie si můžete vybrat hned tři: Radkovo Rajče, Jirkovo Rajče a Sašin Google.

Do areálu Na Výsluní se trial zase vrátí, letos musel dočasně ustoupit výstavbě inženýrských sítí pro 18 rodinných domků, které mají na stráni vyrůst – i poté ale zůstane většina Výsluní k dispozici jak trialistům na kolech, tak na motocyklech. Pokud se ale občas prostřídá se “starou cyklotrialovou tratí” stejně jako letos, nebude to na škodu.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *