Antverpy: Veliký skok pro trial

Letošní Antverpy posunuly UCI trial o pořádný kus dopředu a Kenny Belaey může být spokojený. Přesto, že na stupně vítězů nedosáhl, vítězství patří jemu. Několik let práce, která věnoval snaze přiblížit trial divákům a přitáhnout k této disciplíně zájem médií, konečně slavilo úspěch v podobě přímého přenosu finálových jízd. Sice “jen” v podobě živého streamu na internetu, ale to je dnes asi i víc než klasická televize. Jezdce, kteří chtěli v tomto premiérovém vysílání účinkovat, však čekala velmi náročná cesta do finálové šestice.

Jeviště na Grotte Marktu

Hlavní náměstí v belgických Antverpách zažilo finále Světového poháru již vloni (a jeden ze závodů seriálu se zde jel i rok předtím) a byla to tak od UCI sázka na jistotu. Závěrečný závod se navíc započítává do celkového hodnocení dvojnásobnými body, takže si jej nenechá ujít skutečně nikdo ze světové špičky. Pro Kennyho, který byl hlavním pořadatelem akce, je to “domácí hřiště” – takže kdy jindy vysílat, když ne tady a teď? Namítnete logicky: z mistrovství světa. Jenže formát soutěže Světového poháru je, na rozdíl od MS, dlouhodobě připravován právě s ohledem na média. Větší spád, kompaktnější podoba – ano, všechny ty nepopulární změny jako snížení počtu sekcí ze 6 na 5, snížení počtu finálových kol, snížení počtu finalistů z osmi na šest, všechno tohle radikální ořezávání byla právě první etapa příprav na možnost přímého přenosu. V neposlední řadě se svěťáky jedou blíže k divákům. Stačí si porovnat počty diváků na snímcích z letošního jinak výborně připraveného MS a z Antverp.

Kvalifikace patřila juniorům

Sobotní čtvrtfinále (kvalifikace) se jelo podle již dobře zaběhnutého systému. Do každé z mužských kategorií elite 20″ a elite 26″ bylo nahlášeno kolem šedesátky jezdců, kteří závodili ve skupinách. Postup měli jistý tři nejlepší z každé skupiny – a pár “šťastných smolařů” pro doplnění pětadvacítky semifinalistů: automaticky je kvalifikována první desítka jezdců z UCI rankingu, k nim 3×4 vítězové skupin a trojice šťastlivců.

Mezi jmény vítězů skupin jsme letos mohli vidět překvapivě velké množství juniorů: Samuel Hlavatý vyhrál svou skupinu s 1 TB, což byl nejlepší výsledek 1/4 finále elite 20″, z prvního místa postoupili i Palau, Koenig, další postupující Montalvo, Grillon (i když tomu cestu otevřela nevídaná penalizace 10 TB pro Arvise Dermakse za nedovolenou asistenci) – nebude trvat dlouho a tihle sedmnáctiletí mladíci se začnou hlásit o svá práva na vítězství.

A co Češi?

Z českých jezdců se přes kvalifikaci dostal pouze Vašek Kolář (11 TB) jako jeden ze šťastných smolařů. Výborně zajel Martin Štěpánek (34 TB), který tentokrát nechal za sebou i klubového kolegu Vojtu Křivu (40 TB). V šestadvacítkách nastoupil z dvojice přihlášených Čechů pouze Tomáš Kočička, pro kterého to byl první svěťák a zatím skončil s plným počtem bodů – stejně jako Honza Šmíd ve dvacítkách. Nezadařilo se ani Marii Křivové v semifinále žen. První kolo rozjela výborně a držela se na pátém, tedy postupovém místě. Ve druhém jí ale došel dech, soupeřky naopak zabraly a Mája skončila se 40 TB na devátém místě, 7 bodů za postupovým skóre.

Nedělní semifinále mužů

Semifinálové jízdy mužů v nedělním dopoledni nemilosrdně prosely pětadvacet startujících na finálovou šestici. V obou kategoriích mezi sebe nepustili jezdci “top ten” nikoho cizího – zde tedy zatím i výše zmínění junioři narazili na mistry. Ve dvacetšestkách měl sice finále na dosah Andrei Burton (který sice není už dávno junior, ale ani top ten), ale nakonec jej bodově přeskočil Nicolas Vallée, který po nevydařeném prvním kole zajel druhé za nulu a spolu s Carthym, Hermancem, Coustellierem, Llonguerasem a Belayem tvořil finálovou skupinu. Na dvacítkových speciálech dle očekávání do finále postoupil Mustieles s Rosem (se ziskem 5 a 8 bodů), k nim se přidal Oswald, Areition, Pechhacker a Koekoek, všichni v rozmezí 23 až 26 bodů. Vašek Kolář skončil v SF na 20. místě se 48 trestnými body s jedinou zajetou sekcí – nebyl sám, přes 40 TB měli jezdci už od dvanáctého místa! Jak asi ty tratě vypadaly, když takoví dobří jezdci nasbírali tolik bodů?, blesklo nejednomu pozorovateli nad live-results hlavou. To jsme se měli dozvědět za okamžik.

A nakonec finále. Živě!

A pak přišla ona událost roku: živé finále. Na celý čtyřhodinový záznam se můžete podívat zde. Technické zajištění přenosu nebylo jistě nic jednoduchého: dvě pozemní kamery (každá obsluhovaná dvěma lidmi), jedna kamera ve vzduchu, k tomu dva komentátoři, režisér… Grafika na dolním okraji obrazovky informovala o jménu jezdce, počtu trestných bodů, čísle sekce a také čase stráveném na sekci – chybělo snad jen častější zobrazení tabulky s průběžným pořadím. Jak je ale parafrázována jedna známá věta v titulku tohoto příspěvku: Je to malý krůček pro člověka, ale veliký skok pro trial.

Není vinou pořadatelů, že finálové jízdy provázelo deštivé počasí. O to větší respekt budí výkony, které jezdci předvedli. A našlo se i pár vtipných momentů: například když Jack Carthy, který měl vítězství jisté již před posledním úsekem, zamířil z poslední sekce ven – rovnou do STARTOVNÍ zóny. Od pětky jej zachránilo jen to, že v zóně se zrovna připravoval ke startu Vincent Hermance a Jack tak na poslední chvíli (se dvěma šlápy) kolo zastavil a namířil o metr vedle do CÍLE. Na výsledku by to ale, jak již bylo uvedeno, nic nezměnilo – Jackův náskok byl dostatečný… O tom, že není snadné zkoordinovat v jediné sekci jednoho jezdce, tři rozhodčí, dva kameramany a smečku fotografů se zase přesvědčil jeden z televizáků, kterému při odskoku z kamene přistál Benito Ros přímo v objektivu. Všechno toto si samozřejmě můžete prohlédnout na YouTube.

Výsledky

elite muži 26″: 1. Jack Carthy 2. Gilles Coustellier 3. Vincent Hermance

elite muži 20″: 1. Abel Mustieles 2. Benito Ros 3. Dominik Oswald

elite ženy: 1. Janine Jungfels 2. Nine Reichenbach 3. Perrine Devahive

Kompletní výsledky najdete na stránkách uci.ch, celkové výsledky Světového poháru jsou tamtéž pod označením “standings”.

Příspěvek byl publikován v rubrice UCI, zahraniční. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *