Jak se to jmenuje?

Poslední dobou je v módě řešit, jakým slovem správně označovat sportovní podnik. Soutěž, závod, šampionát, kontest – jak se to rýmuje? A co je to ta “cé jednička”, o které se často mluví? Zvu vás na krátkou jazykovou exkurzi. Na konci článku je pak přehledná tabulka klasifikace soutěží UCI.

Lidé sportují odpradávna a pro svá zápolení vymysleli nespočet různých označení. Klání, duel, mač, hra, liga, zápas, soutěž, závod, šampionát, mistrovství, přebor, pohár… Každý sport má svou terminologii. Zdánlivě neutrální slova, která laik zhusta vnímá jako synonyma, tak dostávají ve sportovním ptydepe jednoznačné významy.

Mnoho vášní například vzbudila dvojice slov “závod” a “contest”. Jaký je mezi nimi rozdíl? Contest zní anglicky, takže se zeptáme touto řečí na Googlu:

Question: What is the difference between “competition” and “contest”?

Answer: A competition is usually a more formal event where many teams/players take part in a structured playoff format. The World Cup is a competition… not a contest. A contest is usually much smaller and not as formal, often of shorter duration. Of course as the competition becomes smaller and the contest becomes larger there is a blurring of the lines between them. (zdroj)

Soutěž (competition)

Obvykle sportovní akce s větším počtem účastníků (jednotlivců, týmů). Soutěž má danou strukturu a je více formální. Příkladem může být třeba jednotlivá soutěž UCI Trials Světového poháru – vícedenní akce s velkým počtem účastníků (40 a více v jednotlivých kategoriích), strukturovaný průběh (kvalifikace – semifinále – finále), dodržení formální stránky (přesná pravidla, starty finalistů z pódia, slavnostní vyhlášení vítězů).

V druhém významu se označení “soutěž” používá také pro seriál soutěží / závodů / zápasů ve spojení “nejvyšší domácí soutěž” nebo “sportovní liga”.

Contest

Kontest je obvykle mnohem menší a ne tak formální, často také trvá kratší dobu. Samozřejmě s tím, že jak se některé soutěže stávají menšími a některé kontesty většími, tak hranice mezi nimi se rozmlžuje. Je to do pěti startujícícíh v kategorii kontest a při šesti už soutěž? Takovéto hodnocení je samozřejmě nesmysl, nicméně u kontestu lze očekávat menší počet startujících spíše v řádu jednotek než desítek či stovek, volnější pravidla, která se mohou i domlouvat až v průběhu akce, nebo třeba neformální prostředí bez pódií a oficialit. Hledat přesnou hranici je však zbytečné.

Závod

Českému slovu “závod” odpovídá anglické “race”. V češtině používáme “závod” jako obecné slovo pro označení prakticky jakékoliv sportovní akce od běhu na lyžích po parkourové skákání. Ovšem nikoliv pro kolektivní sporty a hry: ve fotbale, tenisu, ale ani v judu se nezávodí, tam všude se zápasí 🙂 V angličtině se slovo “race” používá obvykle ve spojení se sporty, kde vyhrává ten rychlejší. Silniční cyklistika, downhill nebo MTB budou nepochybně “bicycle races” (jo, jasně, Queeni – ty si pusťte tady), u trialu nebo krasojízdy to bude pro angličany “competition” neboli soutěž. V Čechách (i na Moravě) si můžeme vybrat, jestli budeme v trialu závodit, nebo soutěžit.

Mistrovství

Vítěz, mistr, šampion… Ne každý vítěz je mistr. Mistrovství alias šampionát (světa, republiky…) je v kompetenci příslušné národní nebo světové federace. Ta také ve svých pravidlech určí, za jakých podmínek a v jakých kategoriích je možné udělit mistrovský titul. V cyklotrialu se tak můžete stát mistry České republiky například v kategoriích poussin, minime, girl, junior či elite 20″, ale nikoliv v promese, expertech nebo open kategorii – tak je to uvedeno v pravidlech trialu Českého svazu cyklistiky. V biketrialu se zase můžete stát mistry v elitě či juniorech, ale nikoliv v poussinech či benjaminech.

A protože jsme v jazykovém okénku, nemůžeme nezmínit jeden nešvar, který se nám zde poslední dobou rozmohl: nikdo nikdy nemůže být vícemistrem s dlouhým “í”. S tímto nesmyslem se bohužel setkáváme velmi často. Plyne z lákavé fonetické spodoby latinského “vice” ve významu “místo-” a slovanského “více”: viceprezident neboli náměstek, vicepředseda neboli místopředseda, vicemistr neboli druhý v pořadí. (více o vice- zde).

Přebor

Jestliže mistrovství je nejvyšší soutěží, tak přebor je tou nižší. Přebor republiky v biketrialu se jede v těch kategoriích, které nejsou zařazeny do mistrovství. A třeba okresní přebor už přímo svým názvem tak nějak evokuje nižší soutěž – ale pozor, neplést s Okresním přeborem, což je mistrovské dílo!

Pohár

Pohár je většinou seriál tvořený více samostatnými soutěžemi. Každá soutěž má své vítěze, ale teprve součet bodů určuje celkové vítěze celého poháru. Příkladem budiž Český pohár v cyklotrialu a samozřejmě UCI Trials World Cup.

Klasifikace trialových soutěží podle UCI

Federace UCI sídlí ve Švýcarsku v kantonu Vaud a jako jednací jazyk používá francouzštinu – proto se řada použitých zkratek odvozuje právě z tohoto jazyka. Důvodem rozdělení na více a méně významné závody je především snaha zabránit kolizi termínů – například v době před konáním mistrovství světa se nesmí pořádat národní šampionát, který by sebral jezdce vyšší soutěži.

označení název popis
CM Championnat Mondial (World Championship) jednorázová soutěž mistrovství světa, obvykle trvá 3-5 dní. Skládá se z kvalifikace, semifinále, finále. Vítěz získává titul “world champion” a duhový trikot
CN Championnat Natinaux (National Championship) národní mistrovství (u nás mistrovství ČR). Jedno či dvoudenní soutěž v mistrovských kategoriích podle pravidel. Umístění v CN přináší body do UCI rankingu
CDM Coupe du Monde (World Cup) světový pohár – seriál několika soutěží podle shodných pravidel, každá přináší body do rankingu a do celkového hodnocení CDM
C1 Class 1 (Category 1) mezinárodní jednodenní závod, může být samostatně nebo spojený s třeba s NCH. Přináší body do UCI rankingu, proto je lákavý pro zahraniční účastníky a to zvyšuje jeho prestiž
JMJ Jeux Mondiaux de la Jeunesse (World Youth Games) Světové hry mládeže, mládežnická obdoba mistrovství světa (tituly se zde ale neudělují)

Jak je vidět, slovíček pro označování různých závodů se nabízí více než dost – a podobně velké množství akcí nabízí i kalendář letošní sezony. Proto kdo chce soutěžit či závodit či jen tak poměřit své schopnosti s ostatními, tomu stačí vzít kolo a na některou z nich dorazit. Komu se nechce, může jít třeba na pivo. Jen nevím, jestli je správnější jít do hospody, do knajpy, do pivnice, do restaurace, do baru nebo raději do mázhausu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené, UCI. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u Jak se to jmenuje?

  1. Radim Kolar napsal:

    Vtipné, vyčerpávající a přesné…Jinak se mezi závodníky docela samovolně ujaly i termíny v úvozovkách 🙂 … a tak snad jen…do mázhausu se chodí např. v Jeseníkách v Petříkově, kde mají Mázhaus…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *