Švýcarské postřehy

IMG_6469Jelikož naši celou rodinu osud  během letních prázdnin zavál na rok do Švýcarska, můžeme se s vámi podělit o naše první zdejší biketrialové dojmy. Martina jsme přihlásili do zbývajících tří závodů Swiss cupu. První závod jsme absolvovali v sobotu 19.8. v Basileji při Bikefestival Basel, kde kromě trialového závodu probíhaly závody MTB a v akrobatických skocích.  

Po registraci a prohlídce tratí byli všichni jezdci dle kategorií vypuštěni během 50 minut do sekcí. Bylo připraveno celkem 10 sekcí,  ze kterých  byly  některé určeny pro všechny kategorie. Závod se jel na čtyři kola po pěti sekcích.  Sekce byly připraveny dobře s počtem branek od 3 do 6, takže na projetí byl dostatek času, který tím pádem jezdce vůbec netlačil.  Celkový čas na závod byl 5,5 hodiny.

V 10:00 jsme do prvních sekcí vjížděli za mokra, ale poté se počasí umoudřilo a překážky pomalu osychaly. První  dvě kola jsme odjeli ve svižném tempu avšak po výměně karet do kola třetího ( ve 12 hodin) nás dostala „Mittagspause“. Takže odchod na jídlo a hodinová pauza, tím pádem ztráta koncentrace a po vjezdu do první sekce za 5. Naštěstí jsme se z toho oklepali a v závodě pokračovali více méně zdařile. Další dvě sekce jsme prosvištěli během 10 min, zato na zbývajících dvou jsme strávili hodinu, což se opakovalo i v kole čtvrtém. Poslední jezdci dojížděli kolem půl šesté, takže celý závod nabral skluz dvě hodiny.
V šest hodin proběhlo vyhlášení výsledků. Na pódium byli po kategoriích hromadně povoláni všichni jezdci, ze kterých byli první tři dekorováni věncem buřtů (taška plná uzenin od místního uzenářského závodu) na místo pohárů a medailí.

Když srovnám závody u nás a ve Švýcarsku, je jasné, že náš nastavený model je správný. Obtížnost sekcí je u nás o nějaký stupínek vyšší. Oproti švýcarskému modelu, ve kterém vyjedou na trať všichni účastníci závodu během jedné hodiny, je náš systém postupných startů určitě lepší. Odjedete si svoje a v případě, že nepokračujete v nějaké jiné kategorii, můžete sledovat jiné jezdce nebo blbnout s kamarády v tréninkových sekcích. Ve Švýcarsku toto neplatí, v závodě strávíte celý den.

Na švýcarském biketrialu je ovšem sympatické to, že členská základna ač počtem obdobná té české, se směrem do vyšších věkových kategorií nezmenšuje. Od promesy po elitu jezdí 13-17 jezdců. Holek tu ale mají málo, jezdí tedy v kategoriích spolu s klukama,  a to velmi dobře. Jediná holka v kategorii Minime byla také jedinou Martinovou přemožitelkou.

 Tak zase někdy příště

Jirka Damborský

Budeme se těšit na další postřehy. Švýcarsko (kromě toho, že zde je sídlo UCI) bylo jednou ze zemí, které měly na UCI Trials Světových hrách mládeže kompletní tým v soutěži národů a samozřejmě nás zajímá, jakou úroveň zdejší biketrial má.

Příspěvek byl publikován v rubrice Revue. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *