BikeTrialové novinky pro rok 2018

biu_logoBiketrialová sezona 2017 plná hezkých vzpomínek míří do archivů a na dveře klepe nový rok. Pojďme se podívat na hlavní novinky příští sezony“… Text nejnovějšího příspěvku na stránkách BIU začíná poeticky, dále však už pokračuje věcně. Co nového tedy biketrialová federace do nového roku chystá?

Každoroční valná hromada, která určuje směr dalšího rozvoje, se konala v rámci halového mistrovství Evropy v půlce listopadu v Brně. Úvodní příspěvek od prezidenta Hiroshi Hirana zdůraznil, že biketrial jako sport je už tak dost složitý co se pravidel týče a že by bylo velmi vhodné snažit se jej nekomplikovat více, než je nutné. Doslova uvedl, že “dělat jej složitější je úplná pitomost“. Klíčová slova jsou JEDNODUCHOST, TRADICE a ROZVOJ.

Všechny novinky pro rok 2018 vychází z těchto tří základních konceptů a pokračují na cestě “rodinného sportu” tak, jak byl definován v “nové vizi” v roce 2014 (viz Biketrialová Revue č.13, září 2014).

Co nového rok 2018 přinese?

Spojení kategorií 20″ a 26″: po tříletém “testu” se ruší rozdělení na Elite 20″ a Elite 26″, stejně jako Senior 20″ a Senior 26″. Nadále jedna elita, jedni senioři. Důvod? “Mnoho kategorií není jednoduché pro pořadatele“, změna je tedy v souladu s konceptem zjednodušení.

Konec elite femine: sláva! Nesmyslná kategorie vydupaná a protlačená otcem Abantem je další obětí zjednodušování. Změny ale zasáhnou celou ženskou kategorii. Dívky do 12 let budou zařazeny mezi poussiny a benjaminy podle věku, pro dívky od 13 let bude zachována kategorie femine – bez věkového handicapu, bez rozlišení na oranžové a růžové šipky, bez elity.

Další změny jsou méně “viditelné”: ruší se “cestovní náhrady pro elitu”, což bylo jen maskované označení pro price money. Snižují se členské poplatky BIU pro národní federace. Upravuje se bodování v soutěžích – nově i jezdci od 16. místa dále budou dostávat nějaké desetinky bodů.

Jak to bude s Katalánskem?

Katalánsko jako autonomní region Španělska mělo v BIU zatím statut samostatného národa (na mezinárodních závodech soutěžili zvlášť Španělé a zvlášť Katalánci). Po neúspěšném pokusu o politické odtržení Katalánska letos na podzim ale hrozí, že o svou autonomii přijdou nejen v rámci Španělského království, ale i BIU – zatím ale federace, “vědoma si komplexnosti problému“, bude během zimy shromažďovat názory na tuto problematiku.

Projekt Central Europe 2018

Pokladník BIU pan Janoška přišel s návrhem najít prostředky pro znovupřipojení “ztracených” národů jako je Polsko, Německo, Rakousko, Maďarsko a Rusko – tedy zemí, které se již soutěží BIU neúčastní. Jako první vlaštovku vidí účast jednoho jezdce z Maďarska na halovém mistrovství Evropy v Brně – tímto zdravím Sándora Szabó do Miskolce, určitě neměl tušení, jaké projekty uvede do pohybu svým společným výletem s Nagyovci do Brna! 🙂

Nový systém kategorií biketrialu

Viceprezident BIU Giuliano Gualeni přišel s návrhem změnit do budoucna názvy kategorií tak, že každá bude mít číslo označující její postavení v hierarchii obtížnosti: nejvyšší elite by do budoucna byla “BT1”, nižší senior “BT2” a tak dále až po poussiny “BT7”. Nicméně tato změna není předmětem aktuálních změn, je to návrh k diskuzi a bude projednáván nejprve na prezidiu, potom s národními federacemi a teprve následně řešen některou další valnou hromadou.

Celý text si můžete přečíst na stránkách BIU: http://www.biketrialinternational.com/index.php/component/k2/item/367-biketrial-2018-s-news.html

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *