Zdravotní prohlídky

Od konce prosince 2013 platí vyhláška o zdravotních prohlídkách pro sportovní účely číslo 391/2013 Sb. (její plné znění najdete například zde). Zatímco v loňském roce při podávání žádostí o licence unikla vyhláška pozornosti naprosté většiny nás všech, letos už se jejím paragrafům nevyhneme.

Naštěstí není tak zle, jak to na první pohled vypadá. S vyhláškou se musely vyrovnat všechny sportovní svazy a většina z nich vydala pro své členy stanoviska s výkladem. Namísto objevování Ameriky proto lze nechat Google vyhledat odpověď na otázku, ke komu tedy musím jít na zdravotní prohlídku a kolik mne bude stát.

Jeden z mnoha podrobných a přitom srozumitelných dokumentů si lze přečíst na stránkách házenkářského klubu TJ Lokomotiva Plzeň – rozklikněte si jej zde (nové okno). Při čtení si nahrazujte slovo “házená” slovem “biketrial” a název “Český svaz házené (ČSH)” názvem “Česká motocyklová federace (ČMF)”. Důležitý je závěr na straně 2 odkazovaného dokumentu:

“Z výše citovaných právních předpisů tedy plyne, že:

I. reprezentanti musí mít zdravotní prohlídky ze specializovaných zařízení nebo od specialistů tělovýchovného lékařství („poskytovatele v oboru tělovýchovného lékařství“),

II. u všech ostatních účastníků soutěží organizovaných ČSH a KSH, kteří jsou tzv. výkonnostními sportovci, stačí, když pravidelnou zdravotní prohlídku provede jejich všeobecný / rodinný / klubový lékař („poskytovatel v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost“), který si jen v případech, kdy to základním vyšetřením zjištěný zdravotní stav vyžaduje, musí vyžádat další specializovaná vyšetření.”

Pro jezdce, kteří žádají o národní licenci, se tak nic nemění a mohou si nechat potvrdit zdravotní prohlídku stejně jako dosud dětským nebo obvodním lékařem. Pokud se jedná o vaši první licenci (tj. v předchozích letech jste o licenci jezdce ještě nežádali), jedná se o prohlídku vstupní, jejíž součástí je klidové EKG. Buď vám je lékař umí udělat ve své ordinaci sám, nebo vás pošle nechat si je “natočit” jinam – ale stále to nemusí být sportovní lékař. Pokud jste už licenci v minulosti měli a žádáte o její prodloužení, jedná se o pravidelnou prohlídku, která EKG nevyžaduje.

Komplikovanější situace je u žadatelů o mezinárodní licenci. Podle zákona 373/2011 Sb. o specifických zdravotních službách

zdravotní způsobilost k vrcholovému sportu, ke sportovní reprezentaci státu a její přípravě posuzuje a lékařský posudek vydává poskytovatel v oboru tělovýchovné lékařství; vrcholovým sportem pro účely tohoto zákona se rozumí oblast sportu, která zahrnuje státní sportovní reprezentaci a přípravu talentovaných sportovců k této reprezentaci, kterými jsou členové resortních sportovních center nebo sportovních center mládeže a obdobných zařízení pro přípravu sportovců”

Jezdci zařazení do reprezentace nebo talentované mládeže (do “státní  reprezentace” podle MŠMT jsou počítány kategorie senior, junior a femine, mládežnické kategorie patří do kolonky “talentovaná mládež”) tak jsou vrcholoví sportovci a zdravotní prohlídku musí provést poskytovatel v oboru tělovýchovného lékařství. Podle v úvodu zmíněné vyhlášky 391/2013 prohlídka vrcholového sportovce – lhostejno, zda vstupní nebo pravidelná – obsahuje i zátěžové EKG.

Jaká je však situace u jezdců, kteří chtějí mezinárodní licenci použít k účasti v Evropském poháru? Jedná se v tomto případě o reprezentaci a vrcholový sport? A kdo dnes ví, zda bude či nebude zařazen do reprezentace, když nominační závody teprve proběhnou? Toto jsou otázky, na které tento článek odpovědět neumí a kdo chce odpověď znát, musí se obrátit se na Sportovní komisi biketrialu ČMF.

Děkuji Lukáši Buriánkovi, který svým diskuzním příspěvkem na oficiálních stránkách českého biketrialu podnítil vznik tohoto článku.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, ostatní. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.