Valná hromada biketrialu

logo-cmf_185V sobotu 11. dubna se konala v sokolovně v Novém Veselí Valná hromada biketrialu (dále “VH”).  Vlivem několika odkladů nabrala proti řádnému termínu, který měl být v kalendářním roce 2014, poněkud zpoždění, přesto přijelo 26 delegátů (a 1 host). Hned v úvodu byla Adamem Procházkou připomenuta nutnost vést VH podle stanov ČMF, neboť v právním státu, v němž (chválabohu!) žijem, je nutné, jak poznamenal, dodržovat pravidla a těmi jsou v tomto případě platné stanovy.

Program VH byl poměrně stručný – zpráva o činnosti za uplynulé období, zpráva o hospodaření za uplynulé období, výhled na období následující, diskuze. Posledně jmenovaný bod se nakonec volně proplétal celým jednáním, navíc oproti programu byla zařazena zpráva revizního komisaře a naopak odmítnut byl bod rozšíření počtu členů sportovní komise. Jak totiž zdůraznil stávající předseda sportovní komise Radim Kakáč, tak tříčlenná komise i přes dlouhodobý pobyt jednoho z členů mimo republiku rozhodně nemá problém zajistit včas a řádně všechny úkony nutné pro organizaci sportovní sezony.

Ve zprávě o činnosti vyzdvihla sportovní komise úspěchy českých jezdců na mezinárodních závodech včetně titulu mistra světa v elitní kategorii pro Václava Koláře, pochvalu sklidily i dva významné sportovní podniky uplynulých dvou let – MS v Blansku 2013 a ME ve Znojmě 2014. Zmíněn naopak  nebyl finálový závod MS 2014 v Tanvaldu, přesto, že jej sportovní komise poměrně významně finančně podpořila – byť ne tolik jako MS o rok dříve. Jako zástupce olomouckého klubu mě samozřejmě potěšilo kladné hodnocení SC BTR Olomouc za práci s mládeží a jako webmaster tohoto webu jsem možná více než ostatní vnímal sebekritickou reakci sportovní komise na “ne zcela hladký rozjezd oficiálního webu biketrial.cz v roce 2013”. Tak aspoň,  že teď už tam běží všechno hladce…

U zprávy o hospodaření se rozvinula široká diskuze, jejímž centrem byl evergreen diskuzí posledních let, tedy postavení SC Biketrial Czech mezi ostatními sportovními centry. Z právního hlediska sice rovnocený pobočný spolek ČMF se svým určením a zejména charakterem hospodaření s veřejnými prostředky vymyká z ostatních “řadových” sportovních center a je mu proto členskou základnou věnována větší pozornost, ale jak překvapivě vysvětlil Václav Kobes, předseda ČMF,  nemá vlastně valná hromada právo schvalovat hospodaření řadového SC a proto byla zpráva o hospodaření sportovní komise (tedy jinými slovy SC Biketrial Czech, neboť tyto dva pojmy jedno jsou) valnou hromadou pouze vzata na vědomí a nikoliv schválena.

Adam Procházka podal rezignaci na post člena dozorčí komise ČMF za sportovní odvětví biketrial, na uvolněné místo byl VH kooptován Radek Janka. Předseda ČMF Václav Kobes vysvětlil přítomným pravomoci člena dozorčí komise.

Školení činovníků a čekání na nové sportovní řády

Po krátké pauze následovalo školení činovníků, především rozhodčích. Kdo však očekával, že již budou k dispozici nové sportovní řády, jejichž termín vydání byl slíben na začátek února, posléze na schůzce vedoucích SC před čtrnácti dny opraven na datum VH s tím, že je je potřeba zapracovat ještě nějaké drobné změny, ten byl poněkud zklamán, neboť nové sportovní řády nejen že nebyly k dispozici, ale mnohé změny byly diskutovány a vytvářeny modifikací původního znění z roku 2013 teprve v průběhu samotného školení. Je ale potřeba mít na paměti úvodní ujištění, že komise na svou práci stačí a není potřeba mít obavy, že by se něco nestihlo, i když praxe se slovy někdy příliš nesouzní. Aktualizované řády budou – prý už doopravdy – zveřejněny elektronicky do 15. 4. , tedy stále více než týden před prvními závody sezony a jezdci, doprovody i rozhodčí tak budou mít spoustu času se s nimi seznámit.

Trochu rozpaky budí snad jen snahy škrtat během diskuze bezhlavě některé články Národního sportovního řádu, neboť řády jsou do značné míry provázaný systém pravidel a vyškrtnutí jedné věty může způsobit, že o dvě stránky dál vznikne nesmyslný bod, který na vyškrtnutou větu navazoval. Pozornost věnovaná tak důležitému dokumentu by proto měla být několikanásobně vyšší, než pouhá diskuze typu “toto škrtneme, toto necháme a pak to vytiskneme”.

Jinak mělo školení rozhodčích standardní průběh, diskuze o tom, zda se jezdec smí či nesmí otáčet kolem nad páskou a kolíkem bez šipky byla letos zpestřena nově navrženým pravidlem o zavedení žlutých a červených karet, které bude moci rozhodčí uplatnit jako výstrahu a následný trest za nesportovní chování. Jestli se ale budou udělené trestné karty vyznačovat procvaknutím bodovací karty nebo zápisem na její zadní stranu, jestli dostanete nejprve dvě či tři žluté a pak červenou nebo vám rozhodčí napoprvé jen pohrozí prstem (a zapíše to do karty), to si z hodinové diskuze, kdy se situace na bojišti měnila každým okamžikem, bohužel už nepamatuji. Musím si tak stejně jako vy počkat na aktualizované znění Národního sportovního řádu pro rok 2015.

 Usnesení z Valné hromady naleznete zde.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *