Report: Evropský pohár Rosignano

EP_Rosignano06Report z Itálie pro nás napsal Jarda Pochtiol:

První závod letošního třídílného seriálu Evropského poháru v biketrialu se jel v italském Rosignano Marittimo v sobotu 2. 5. 2015. Z domu jsme vyjeli po třetí hodině ráno, v pátek 1. 5. 2015. Přes Vídeň, Graz, dále na Udinu a napříč Itálií do cílového města, kam jsme dorazili kolem 17. hodiny. Účastníci z Česka už tam byli, jen Ondra Šenk přijel až v sobotu – zvolil jiný způsob dopravy.

Rosignano nás přivítalo zamračené, občas i zapršelo. Náš pesimismus z počasí nesdílel Milda Vepřek, který stále tvrdil, že zítra odpoledne bude svítit slunce a bude teplo. Já osobně jsem si myslel, jestli nebyl dlouho na sluníčku, když toto tvrdí. V noci asi dvakrát zabubnovaly na stan kapky deště a to už jsem na Mildovu předpověď nevěřil vůbec.

Ráno sice nepršelo, ale mraky byly nízko a vypadalo to tak, že brzy začne. Šli jsme na trať, kluci se v tréninkové zóně rozjížděli, prohlíželi sekce a „ rozumovali“ jak to pojedou. Sekce byly dost dlouhé, zdálo se, že to bude těžké. Bylo jich pět a jelo se na čtyři kola. Nakonec jsme se shodli, že největším problémem bylo to čtvrté kolo, které se vůbec nemuselo jet. I tak toho bylo dost. Kategorie do Minime odstartovaly v 1030 v půlminutových intervalech, ale muselo se „světit“ pořadí, což znamenalo, že se tvořily fronty. Starší kategorie startovaly ve 1400. Nepršelo a po poledni začalo svítit slunce. Tímto se chci omluvit Mildovi, že jsem podcenil jeho předpověď.

Nyní samotný závod. Itálie nemohla překvapit. Rozhodčí asi absolvovali „plzeňský rychlokurs“, rozhodování byla tragédie. Přeskakovat přes šipky, kolo za páskou, to se domácím jezdcům tolerovalo.

Vrcholem všeho bylo (nyní se nejednalo o italského jezdce), když rozhodčí dal jezdci regulérních 5 tr. bodů za vyjetí ze sekce a tatík diskutoval s rozhodčím, že to byla nula. Přišel to řešit sám spolutvůrce nových pravidel pan Giuliano Gualeni, půl hodiny problém řešili v sekci, kdy ostatní jezdci čekali a potom honili čas. Tento funkcionář změnil rozhodnutí rozhodčího a jezdec dostal 0 bodů. Nabyl jsem dojmu, že jak se objeví na sekci nějaký tento a jemu podobný „bafuňář“, je třeba vzít klacek a hnát ho od sekce. Jak může někdo tvořit pravidla soutěže a pak udělat toto diletantské rozhodnutí? Nějaká žlutá nebo červená karta jakoby neexistovala. Jestli se takto budou „pískat“ i jiné závody, tak hlavně ve Španělsku se máme na co těšit.

Trapnost nad trapnost bylo samotné vyhodnocování závodu. To začalo „samochvalnými“ projevy funkcionářů a vzájemným předáváním dárků, potom následovalo vyhodnocení jednotlivých jezdců. O cenách se ani nebudu zmiňovat, ono by to vlastně ani nešlo. Nevím, ale nabízí se otázka, má-li smysl takovéto závody vůbec dělat. Snad jen pro kluky je to dobrý trénink, protože sebehorší závod je lepší než sebelepší trénink.

Velmi mne mrzí, že takto hodnotím tento závod, možná to někdo viděl jinak. Jako klad snad je jenom to, že se kluci před mezinárodní sezonou mohou navzájem porovnat a zjistit jestli přes zimu trénovali dostatečně.

A jak naši kluci dopadli? V kategorii poussin Vojta Vepřek 2. místo (táta spokojený nebyl), v kategorii benjamin byl Tomáš Vepřek čtvrtý. O druhé místo se připravil na poslední sekci a to pak zamrzí. V kategorii minime Marek Pochtiol v poslední sekci „zaválel“ stejně jako Tomáš, ale jemu to ještě stačilo na 3. místo. Adam Kosík byl pátý. Ondra Šenk v seniorech a Váša Kolář v elitě si dojeli pro první místa.

Děkujeme za příspěvek a těšíme se na další. Pro srovnání si přečtěte i report Vaška Koláře, který soutěž vnímal z pohledu jezdce a věčného optimisty. Hodnocení závodu z úst Milana Vepřka na včerejším tréninku potvrzuje jak pohled Jardův, tak Vaškův.

A pro doplnění přidávám ještě odkaz na stránky ÚAMK, kde úspěch českých jezdců kladně hodnotí i prezident ÚAMK Oldřich Vaníček: “Biketrial ukazuje, že si zasluhuje podporu ÚAMK a cením si také toho, že myslí na budoucnost a věnuje se v našich klubech mládeži“.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *