Report: Open trial Hamry

Byl pozdní večer, první máj /večerní máj, do startu čas. / Nás přesto zval mezi pásky hlas / kde borový zaváněl háj…

Na první závod Open trialu do Hamrů jsme s Lukášem vyrazili už v pátek večer, abychom nemuseli brzy ráno vstávat (což ani jeden z nás nemá rád). Stejnou taktiku zvolil i Luděk s Tomášem a Vojtou. Ráno sice bylo chladné a mokré, ale déšť rychle ustal a v mírném větru překážky rychle osychaly.

Soutěž byla zahájena v deset hodin, po krátké rozpravě se zdůrazněním rozdílů mezi BIU a UCI pravidly se závodníci rozprchli na sekce. Těch bylo připraveno po pěti pro malé i velké kategorie – nechybělo ale mnoho a u velkých bylo víc tratí než jezdců. Právě malá účast dohromady 26 závodníků byla jediným zklamáním podniku. Nejmenší kategorie byly zaplněny slušně, rodiče berou volný závod jako příležitost k tréninku. Kde ale zůstali všichni dospělí vyznavači UCI trialu? Čest zachraňoval pouze Marek Bělovský, ostatní se buď zalekli studeného počasí nebo jsou pro ně soutěže nedůležité. Pro mne jako pořadatele jednoho z příších závodů Open trialu je to nicméně varování a vezmu si z něj ponaučení.

Každopádně ti, kdo nepřijeli, udělali chybu. V prvním kole sice ještě výkony poznamenaly mokré překážky (málokdo má jízdu v mokru natrénovanou), ale pak už se to jen zlepšovalo a ranní nevlídno se postupně překlenulo do pohodového odpoledne. Přispěl k tomu i guláš k obědu zdarma pro každého jezdce a rozhodčího a chutné ceny pro všechny účastníky od Pribiny – sponzora nejen hamerského klubu, ale nově i celého letošního ročníku Cyklotrialových her mládeže. Je až s podivem, že při takové přísunu jídla byli někteří schopni ještě po závodě trénovat.

Jak několikrát zaznělo i z úst ředitele závodu Míry Křivy, o výsledky tentokrát až tolik nešlo. Přesto jsem je poctivě spočítal a máte je k dispozici zde. U Martina Damborského jsem omylem napsal, že je z Hamrů – samozřejmě i nadále jezdí za Staré Brno, omlouvám se.  Za olomoucký klub se zúčastnilo pět jezdců. Tom Valenta s Honzou Šmiřákem jeli benjaminy. “Už jsem dojel jednu sekci dva metry před cíl!”, hlásil mi Honza nadšeně. A pak?, ptám se s pohledem upřeným na pět pětek napsaných na kartě. “Pak jsem spadl!” Hynek Straka s Vojtou Koblížkem zápasili s bílými tratěmi, Vojta úspěšněji a jeho kartička s trestnými body 1 v první sekci, 2 ve druhé, 3 ve třetí, 4 ve čtvrté a 5 v páté mě vyloženě pobavila – mám rád, když je v číslech nějaký systém. Lukáš Janka jel v červených šipkách  spolu s Májou a když zrovna nejeli, tak vykládali a bodovací karty mi odevzdali oba  současně jako poslední dva jezdci ve velkých sekcích. Pokud jste v úvodu reportu správně rozpoznali začátek Máje od Karla Hynka Máchy, tak vám možná vrtá hlavou, proč s Hynkem do Hamrů nepřijel i Karel a kde zůstal tentokrát Hrdličky hlas – nebuďte zvědaví, nemusíte vědět všechno.

Byl pozdní večer, druhý máj a my byli z příjemného výletu zase zpátky doma. Psaní reportu jsem odložil na neděli a je až třetí v pořadí – mezitím jste si už mohli přečíst, jak cyklotrialovou sobotu viděli blanenští a hamerští. Jsem tomu moc rád, protože si konečně také já můžu o trialu sem tam něco i přečíst, ne pořád jen psát.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice domácí, UCI. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *