WBC Òdena: den druhý

WBC 2015 Banner

Nedělní závod patřil skupině B, tedy kategoriím poussin, benjamin, minime a femine. Ještě než se ale dostaneme k výsledkům dnešního dne, vraťme se na chvilku k sobotnímu závodu – za informace děkujeme Adamovi Procházkovi:

Leitmotivem závodů ve Španělsku je vždy slovo vedro. Včera (a dnes to nebylo jiné) se ranní teploty sice držely na příjemných 21°C, ale dopoledne během pár desítek minut rychle vyšplhaly někam ke 37°. Druhým slovem, které se obvykle v souvislosti se Španělskem skloňuje, je slovo rozhodčí. Otázka mezinárodního týmu rozhodčích na MS se řeší již dlouho, je i součástí různých “nových vizí”, nicméně i letos zůstalo vše při starém. Česká republika sice nabídla organizátorům tři zkušené rozhodčí (Karel Brambora a další), ale Jury, ve které mimochodem letos Česko svého zástupce nemá, opět vsadila na výhradně “domácí” španělské sudí.

Překvapením byla úroveň sekcí v kategorii Elite Femine, která byla postavena na velké trati a podle názoru Adama byla extrémně těžká. Jednalo se v podstatě o červenou trať s občasnými úlevami pro oranžovou. Závodu se účastnily pouze dvě závodnice, Janine Jungfelds z Austrálie (aktuální číslo 3 v UCI žebříčku) na deseti sekcích nasbírala 59 bodů, její soupeřka katalánka Alba Higaldo se závodem doslova protrápila s 87 body. Zklamáním byla úroveň jezdců v kategorii Senior 26 Elite 26 (opraveno, chyba na mé straně), dle Adamových slov všichni s výkonností odpovídajícím Přeboru České republiky a je tak otázkou, zda si za předvedené výkony kterýkoliv z nich zaslouží titul mistra světa.

Elite 20 byla naopak velmi dobře obsazená jak co do počtu jezdců, tak s ohledem na jejich úroveň. Prim hráli dva asi nejlepší jezdci současného biketrialu – Abel Mustieles a Vašek Kolář.

Pozitivním překvapením byla také účast prezidenta BIU Hiroshi Hirana. Na svém batůžku nosí jako talisman českého Krtečka, prý kvůli stejnému ročníku narození 1966 – také koukáte, co naši reportéři v terénu všechno nezjistí? Díky Adamově smyslu pro detail tak teď vím, že nebyla náhoda, když v dodávce, kterou jsme si na podzim pořídili k cestám po závodech, nechal předchozí majitel na zrcátku přívěsek s Krtkem 🙂

Tolik tedy info k sobotě od Adama Procházky a pojďme se podívat, co přinesl dnešní den.

Výsledky druhého dne

Jezdci a jezdkyně z mládežnických kategorií absolvovali 8 sekcí na dvě kola. Počasí, jak již bylo naznačeno, stejné jako včera, tedy parné pětatřicítky. Někteří proto trať doslova prolétli jako třeba poussin Mario Perez, který do cíle dorazil za necelé dvě hodiny – bohužel ale s plnou kartou (jak říkají Honza s Karlem: čistý průstřel). Ostatní strávili na trati i více než 4 a půl hodiny, do časového limitu se ale na rozdíl od včerejška všichni vešli.

V poussinech fantasticky zajel Kuba Mudrák ze Slovenska, Vojta Vepřek po prvním kole ještě třetí, ale oproti soupeři se ve druhém kole nezlepšil a je z toho bramborová medaile. V benjaminech zvítězil víceméně dle očekávání Alan Rovira, Tomáš Vepřek na rozdíl od bráchy zabojoval, ve druhém kole upsal 11 bodů a posunul se z páté na třetí příčku! Blahopřejeme! Iva Antlová se ve feminách usadila doprostřed mezi své soupeřky, druhé místo. V minimech kralovali Španělé v BIU neznámých jmen. Vzájemné oťukávání mezi Márou Pochtiolem a Adamem Morewoodem na Evropských pohárech a na ME v Březové se ukázalo jen prázdnou hrou. Jak jezdí Morewood všichni víme, přesto tento britský borec nasbíral 39 trestných bodů a skončil pod bednou – zvítězil Alejandro Montalvo Milla s jediným bodem. Umíte si představit, jak musela jeho jízda vypadat? Já ne.

poussin: 1. Jakub Mudrák (SVK, 11 TB), 2. Joshua McParland (GBR, 22 TB), 3. Marc Rosines (CAT, 33 TB), 4. Vojta Vepřek (CZE, 35 TB), 5. Joan Valderrey (CAT, 45 TV)

benjamin: 1. Alan Rovira (CAT, 14 TB), 2. Diego Crescenzi (ITA, 20 TB), 3. Tomáš Vepřek (CZE, 25 TB), 4. Nil Garcia (CAT, 31 TB), 5. Max Vall (CAT, 42 TB)

femine: 1. Laura Casillas (CAT, 49 TB), 2. Iva Antlová (CZE, 73 TB), 3. Appolline Godon (FRA, 86 TB)

minime: 1. Alejandro Montalvo Milla (ESP, 1 TB), 2. Pablo Jambrina (ESP, 30 TB), 3. Julen De Ormijana (35 TB), 4. Adam Morewood (GBR, 39 TB), 5. Charlie Rolls (GBR, 42 TB)

Kompletní výsledky zde.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *