WBC Òdena: Je rozhodnuto, Vašek je mistr! (pátý den)

WBC 2015 Banner

Třetí soutěž rozhodla o letošních titulech mistrů světa: v elitě 20 jej obhájil loňský vítěz Vašek Kolář. Gratulace! Závěrečnou třetí soutěž vyhrál s velkým náskokem. Dvě další medaile dnes přidali Martin Kakáč a Pavel Procházka, v celkových výsledcích pak na stupně vítězů dosáhl kromě Vaška také Karel Brambora. 

V seniorech 20 zvítězil suverén této kategorie Juan Pedro Garcia, který od první soutěže dával najevo, že bez zlaté medaile domů nepojede. O ty zbývající dvě se ale strhla česko-slovenská rvačka 🙂 Tomáš Kalus, Karel Brambora, Ondra Šenk a Pavel Procházka se po dvou soutěžích drželi na dalších místech v rozmezí pouhých šesti bodů a dnešní závěrečná soutěž měla vše rozhodnout. Stoprocentní výkon předvedl Pavel Procházka, kterého předvčerejší medaile neuvěřitelným způsobem nakopla. Přitom nechybělo mnoho a šampionát vynechal úplně: “V sobotu týden před prvním závodem při běžném seskoku na exhibici mně píchlo a přeskočilo v problémovém kolenu, do dalšího dne nateklo a já nemohl pořádně ani chodit. Šanci, že do Španělska pojedu, jsem v neděli viděl tak 20 na 80. V pondělí mi z něj vytáhli 65 ml vody, v úterý dalších 20 a večer jsem se rozhodl, že jedeme. Ve středu ráno jsme sbalili a vyrazili.” Přírodní tratě Pavlovi sedí, kromě svých dlouholetých zkušeností se navíc může během závodu spolehnout i na stroprocentní podporu svého doprovodu – bratra Adama. “Pavlova bronzová medaile je obrovská vzpruha. Pro ni jsme do Odeny jeli. Za 23 let závodění se mu nepodařilo medaili z MS přivézt a bylo to tedy to, co mu v bohaté kariéře chybělo“, řekl Adam před poslední soutěží. Jak moc velká motivace to byla, ukázal Pavel dnes. První kolo zajel za 14 TB! A jeho soupeři? Garcia 11 TB, Kalus 17 TB, Brambora 20 TB. Druhé kolo ale bohužel pro Pavla už tak dobře nedopadlo, šest bodů si připsal, zatímco Kalus dva snížil a součtech to pro přerovského seniora znamená “až” třetí místo – na to, že původně chtěl zůstat doma, docela slušný výsledek. Zároveň mu tak ale uteklo i třetí místo v celkovém umístění, které získal Karel Brambora.

Díky odjezdu Abela Mustielese na UEC ME v Itálii pokračoval boj o titul mistra světa i v kategorii elite 20. Na startu nakonec chyběl nejen Abel, ale i Rick Koekoek. Raul Gutierrez měl kromě domácího publika oporu i v jednom z nejlepších světových doprovodů (srovnatelném s Adamem Procházkou 🙂 ) Enricem Gibertem, který dokázal k titulu několikrát doprovodit biketrialovou legendu Cesara Cañase. Vašek Kolář byl pod velkým psychickým tlakem – obhajovat titul a ještě k tomu “na cizím hřišti” není vůbec jednoduché, navíc výchozí pozice obou borců byla po dvou soutěžích bodově identická a finálový závod rozhodoval vše. První kolo zajel Raul za 13 TB s jednou pětkou, jednou trojkou, dvěma dvojkami a jedničkou. Vašek na čtyřech sekcích po jednom šlápnutí, tedy 4 TB. Devítibodový náskok do druhého kola byl výborný a určitě pomohl uvolnit napětí, průběžně třetí v pořadí Martin Kakáč oba následoval až s velkým odstupem s 26 TB. V okamžiku, kdy Vašek dojel z druhého kola opět jen se čtyřmi body, bylo jasné – titul má doma! “Dnes jsem jel skvěle a trochu škoda, že Ábel odjel, dnes by to bylo vyrovnané“, dodává přesto Vašek.

Třetí sledovanou kategorií jsou junioři, kde o medaili bojoval Matěj Popelka. První kolo zajel za 16 TB, jen 3 body ztrácel na vedoucího Lladóa (14 TB), dva body na Dermakse (16 TB). Jeho hlavním soupeřem ale dnes nebyli tito dva, ale Marco Bonalda – a ten po prvním kole na Matěje ztrácel dva body. Ve druhém kole zabojoval Arvis Dermaks, upsal osm bodů a o bod tak porazil Domeneca Lladó. Matějovi ale závodní štěstí nepřálo. Přestože se o bod zlepšil, nebylo to nic platné – Bonalda totiž upsal celých devět bodů a je v součtu 4 body před Matějem, který tak zůstal těsně pod bednou i v celkových výsledcích 🙁

Výsledky pátého dne

Výsledky jsou opět neoficiální.

elite 20: 1.  Václav Kolář (CZE,  8 TB), 2. Raul Gutierrez (ESP,  25 TB), 3. Martin Kakáč (CZE, 45 TB), 4. Bernat Seuba (CAT,  56 TB), 5. Armand Molla (CAT, 57 TB)

elite 26: 1. Rafael Tibau (CAT,  44 TB), 2. Stefan Eberharter (AUT,  63 TB), 3. Angel Batlle (CAT, 65 TB), 4. Scott Wilson ( 85 TB)

elite femine: 1. Janine Jungfels (AUS,  32 TB), 2. Alba Higaldo (CAT,  71 TB)

junior: 1. Arvis Dermaks (LAT,  20 TB), 2. Domenec Llado (CAT, 21 TB), 3. Marco Bonalda (ITa, 27 TB), 4. Matěj Popelka (CZE, 31 TB), 5. Sergio Fernandez (ESP, 44 TB)

senior 20: 1. Juan Pedro Garcia (ESP,  22 TB), 2. Tomáš Kalus (SVK, 32 TB), 3. Pavel Procházka (CZE, 35 TB), 4. Karel Brambora (CZE, 41 TB), 5. Ondra Šenk (CZE, 43 TB)

senior 26: 1. David Pastorino (ESP,  54 TB), 2. Raul Ros (ESP,  79 TB), 3. Stefan George (ROM, 92 TB), 4. Marc Vinas (CAT,  100 TB),

Celkové neoficiální výsledky zde.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *