Pravidla BIU pro sezonu 2016

biu_logoAKTUALIZOVÁNO Federace BIU zveřejnila pravidla platná pro sezonu 2016. Zavádí například Světový pohár “Major” pro jezdce starší 35 let a také zajímavou změnu v systému licencí – otevírá se možnost používat za určitých podmínek národní licence na mezinárodních závodech. Hlavní změny shrnuje následující stručný přehled, podrobnější komentář ke každému bodu slibuje mezinárodní federace vydat co nejdříve v samostatném článku.

Souhrn hlavních změn v mezinárodních pravidlech biketrialu pro rok 2016:

  • Článek 3, Přihlášky: na základě žádosti národních delegátů je možné použít Národní licenci při mezinárodních biketrialových podnicích – viz komentář níže
  • Článek 13.13, 13.19: byla zpřesněna definice pro osu předního a zadního kola při vjezdu mezi šipky cizí kategorie
  • Článek 27, World BikeTrial Major Cup: nová soutěž pro jezdce starší 35 let v kategorii “Major” (veterán?), závodit budou na modré trati. WBMC může být pořádán spolu s mistrovstvím světa nebo samostatně, jako samostatná soutěž nebo jako seriál. Podmínkou je nejméně 5 jezdců z alespoň 2 zemí na startovní listině.
  • Článek 28, World BikeTrial Indoor Cup: Účastníci WBIC budou vybírání na základě výsledků “posledního mistrovství světa” (tj. Elite rankingu), nikoliv jako dosud podle “loňských výsledků”.

Tolik prozatím uvádí dnešní informace z BIU. Technická pravidla jsou k dispozici v anglické verzi (český překlad po zkušenostech neočekáváme) na stránkách federace nebo v kopii zde.


Bude českým jezdcům stačit národní licence?

Možnost použití národních licencí je v článku 3 popsána takto:

BIU Members A (Members) and BIU Members B (Affiliated Members) have the possibility to ask to use the National Licenses as BIU License during the International Event, in this case the BIU Member must communicate to BIU, at least 30 days before the start of the first competition of the year, a facsimile of the issued license.

Přeloženo do češtiny: “Členové BIU kategorie A (člen) a B (přidružený člen) mají možnost požádat o použití Národní licence namísto BIU licence během mezinárodního podniku. V takovémto případě musí (žádající) člen zaslat BIU nejméně 30 dní před startem první soutěže sezony kopii vydané (národní) licence.”

Takto na první pohled to vypadá, že kdyby například Angličané chtěli, aby se květnového Evropského poháru mohli zúčastnit jejich domácí jezdci s domácími licencemi, tak stačí, když o to národní delegát (v tomto příkladu R. Morewood) požádá a měsíc před zahájením sezony (tedy do 14. dubna 2016) pošle na BIU kopie vydaných britských národních licencí jezdců – z pravidel bohužel není jasné, jestli to bude platit jen pro jeden daný mezinárodní závod (“International Event”), nebo pro všechny závody sezony.

Odpověď, jestli je to skutečně správný výklad nových pravidel, se snad brzy dozvíme ze slíbeného komentáře BIU. Pokud ano, bylo by to skvělé, protože pak by mohl o stejnou věc požádat i český národní delegát R. Kakáč a čeští jezdci by mohli startovat na národní licence nejen v Anglii, ale třeba i na mistrovství světa v Blansku.

Doplněno

Popsaná změna je naplněním jednoho z bodů z Valné hromady BIU (Odena, červenec 2015) a má obecnější charakter. Svůj komentář ke změnám nám poslal Lubomír Janoška, člen prezídia BIU:

Myslím že sa nám podarilo presadiť dobrý krok. Novoschválené pravidlá BIU umožnujú za určitých podmienok štart na “národné licencie” na pretekoch BIU. BIU zverejní vykonávacie pravidlá,ale v princípe BIU umožní štart na medzinárodných pretekoch na “národné licencie” svojich Pridružených členov B.

Príklad: Český svaz cyklistiky podá na predpísanom tlačive BIU žiadosť o členstvo B, zaplatí 100 euro a informuje BIU o zozname a vizualizácii svojich “národných licencii CSC-UCI”(nutné pre licenčnú kontrolu). Na základe tohto BIU informuje svojich poriadateľov,ktorí umožnia štart na národnú licenciu UCI vydanú ČSC. Na pretekoch MS, ME… už pre takéhoto držiteľa nebude potrebná licencia BIU. O tejto možnosti sú, alebo budú informované národné organizácie, ktoré sa venujú trialovému športu.

Tento ústretový krok je dôležitý pre naplnenie hesla “BIKETRIAL pre všetkých”

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *