UCI Trials World Cup 2016

uciwcDiskuze a úvahy o tom, jak by měl trial v budoucnu vypadat, aby byl atraktivní pro jezdce a srozumitelný pro diváky stále probíhají, ale pro rok 2016 je již rozhodnuto: UCI v pátek zveřejnila pravidla platná pro letošní sezonu Světového poháru. Změny oproti loňskému roku v nich sice nejsou velké, ale přesto je dobře si je přečíst.

Kategorie a soutěže

UCI Světový pohár v trialu je vypsán pro kategorie Muži Elite 20″, Muži Elite 26″ a Ženy Elite. Mužské kategorie jsou určeny pro jezdce od 16 let, tedy kadety – druhoročáky, juniory a elitu. Ženská kategorie je věkově otevřena od 15 let. Změnou je barevné značení tratí, kdy Elite 20″ pojede červenou trať, Elite 26″ žlutou trať a ženám zůstává růžová. Každý jezdec smí být registrován pouze v jedné kategorii.

Termínová listina je již delší dobu známá, v dokumentu jsou doplněna (pokud jsou již známá) přesná místa soutěží:

  • #1 Krakow 20.-21.5., plac Jana Nowaka Jezioranskiego
  • #2 Les Menuires 9.-10.7.
  • #3 Vöcklabruck 30.-31.7., Stadtpark
  • #4 Albertville 20.-21.8.
  • #5 Antwerp 24.-25.9., Grote Markt square

Ke každé soutěži zvlášť jsou navíc k dispozici časové harmonogramy (schedule), které najdete na stránkách UCI. Obsahují termíny registrace, zahájení soutěže, starty kategorií nebo třeba termíny prohlídky sekcí.

Formát soutěže

Pro ženy (Women Elite) bude v každém závodě organizováno semifinále a finále. Semifinále je otevřeno všem přihlášeným jezdkyním a pojede se na 2 kola / 5 sekcí. Čas semifinále bude určený podle počtu registrovaných závodnic. Do finále postupuje šest nejlepších, podle pořadí ze semifinále dostanou handicapové body: první v pořadí 0, druhá 1 bod, třetí a čtvrtá 2 body, pátá a šestá 3 handicapové body. Tyto body jim budou přičteny k trestným bodům dosaženým ve finálovém kole. Jede se tedy podle stejného systému jako v roce 2015.

Ani u mužů se oproti loňsku systém soutěže nemění. Elite 20″ i Elite 26″ pojedou čtvrtfinále, semifinále a finále. Do čtvrtfinále budou rozděleni do 3 (do přihlášených 30 závodníků) nebo 4 (více) skupin. Rozdělení do skupin se bere nastřídačku z aktuálního rankingu. Do semifinále postupují z každé skupiny první čtyři (u tří skupin) nebo první tři (u čtyř skupin). Čtvrt finále se pojede na 2 kola / 5 sekcí.

Do semifinále nastoupí 25 jezdců: prvních deset jezdců UCI rankingu (ti nejedou čvrtfinále, postupují automaticky), dále 12 jezdců ze čtvrtfinále a doplní je takzvaní “šťastní smolaři” – podrobněji viz starší článek zde na webu. Semifinále se jede také na 2 kola / 5 sekcí. Finále je pak určeno pro šestici nejlepších, stejně jako ženy dostanou handicapové body.

Finálové kolo se jede ve trojicích, nejprve vždy 4-5-6 jezdec ze semifinále, potom 1-2-3.

Price money a celkové vyhodnocení

První čtyři jezdci v pořadí každé kategorie dostávají od pořadatelů jednotlivých soutěží hezké price money: minimální předepsané částky jsou za první místo 667 EUR, za druhé 500 EUR, za třetí 334 EUR a za čtvrté 167 EUR. Platí stejně pro muže i pro ženy.

Body do celkového vítězství z jednotlivých soutěží se sčítají, výjimku tvoří poslední finálový závod (letos opět Antverpy), kde se dosažené body zdvojnásobují.

Více podrobností najdete přímo v dokumentu General race parameters na stránkách UCI.

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice UCI, zahraniční. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *