Report: Domašov

d2 Jarní soustředění se nám rok od roku rozrůstá. Stále více jezdců využívá možnost těsně před sezónou dohnat, co snad přes zimu zanedbali – během těch čtyř dnů absolvují stejný počet tréninkových hodin, jako jindy za celý měsíc. Letos se tak jezdců přihlásilo 48. Spolu s tuctem trenérů, organizátory, kuchaři a rodičovskými doprovody celkový počet účastníků přesáhl 90 lidí z dvanácti klubů z Česka i Slovenska.

Zázemí jsme tentokrát našli na skautské základně v Domašově nad Bystřicí, kde se odehrávala většina aktivit – stravování, přednášky, večerní sedánky i tréninky v okolí. Jen postelí je zde bohužel o pětadvacet méně, než bychom potřebovali, a tak část účastníků musela na noc přejíždět do pět minut vzdálených Hraničných Petrovic, kde se nám podařilo zajistit zbytek noclehů.

d5Terény v okolí Domašova poskytují pestrou nabídku od lesních svahů s kořeny a hrabankou až po nevyužívaný kamenolom s šutry všech velikostí. Po zkušenostech z minulých let nás ale nepřekvapilo, že stejně oblíbené byly i dovezené umělé překážky na louce u základny. Tréninky se  dělily na dopolední a odpolední blok, každý trval dvě a půl hodiny i se svačinkou. Jsme rádi, že se většina rodičů přidala k trenérům a kromě okukování metodiky pomáhali chytat, povzbuzovat a dohlížet na jezdce.

d4Stejně jako vloni bylo i letos soustředění doplněno nepovinnými teoretickými workshopy a přednáškami. Kromě besedy s mistrem světa v kulturistice Pavlem Jablonickým a rychlokurzu resuscitace a první pomoci v živém podání pana Kubíčka do byl především dvoudílný workshop zaměřený na metodiku tréninku biketrialu / cyklotrialu ve spolupráci s Miroslavem Kolárikem. Zejména ve druhé části se podařilo společnou diskuzí stanovit hranice dovedností pro jednotlivé kategorie a dát tak rodičům důležité vodítko při hledání odpovědi na otázku “už toho ten můj / ta má umí tolik, aby přešli z růžové do bílé, nebo ještě ne?”

Samostatnou kapitolou byla kuchyně. Tým pod vedením kuchařského mistra Radima Valenty pojal soustředění jako výzvu a čtyři dny se tak proměnily v gastronomický festival. Laťka pro příští roky je nastavena hodně vysoko.

Aprílový termín soustředění s sebou samozřejmě vždy nese i aprílové počasí. První dva dny byly slunečné s modrou oblohou, na sobotu slibovaná studená fronta se naštěstí pozdržela kdesi v Čechách a přišla až v neděli ráno – zato se vší parádou. Parta ubytovaná za kopcem v Petrovicích ráno přijela se sněhem na střeše aut a závěr nedělního dopoledního tréninku už probíhal v husté chumelenici. Zážitky nemusí být kladné, stačí když jsou silné 🙂 Naštěstí po tréninku zbývalo jen převléknout se, sníst poslední vynikající oběd, sbalit věci a vyrazit k domovu. Podle unavených výrazů některých dětí právě včas – nic se nemá přehánět, ani trénink.

d3Děkuji všem trenérům, kteří se dětem ty čtyři dny věnovali; týmu z kuchyně za kulinářské zážitky; paní Fenčákové za zdravotnický dohled; členům olomouckého klubu za podíl na organizaci celé akce a samozřejmě také vám všem, kteří jste přijeli a pomohli vytvořit tu pohodovou atmosféru, která nás celé soustředění provázela.

Příští rok se bude soustředění konat opět v Domašově nad Bystřicí v termínu 20. – 23. dubna 2017. Základnu už máme zarezervovanou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 komentáře u Report: Domašov

  1. Adéla Vaněčková napsal:

    Taky moc děkujeme, Všem se nám tam moc líbilo. Kdy se můžeme přihlásit na další ročník? 🙂

  2. Jirka Damborský napsal:

    Ahoj do Olomouce, díky za super akci. Martin si ji moc pochvaloval, tak ještě jednou dík.

  3. David Kalaš napsal:

    Díky moc partě z Olomouce a ostatním za fajn prodloužený víkend! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *