BIU World Biketrial Championship

WBC-2016-Logo-340Letošní mistrovství světa federace BIU je již 25. v pořadí a čest pořádat jubilejní ročník připadla České republice jako jednomu z hlavních hráčů současného biketrialu. Historicky první šampionát (WBC – World Biketrial Championship) se konal ve stejném roce, kdy BIU vznikla – tedy 1992. Z trialsínových mistrovství druhé poloviny osmdesátých let převzal WBC podobu seriálu více soutěží, obvykle čtyř nebo pěti. Mezi hostitelskými zeměmi měla Česká republika od počátku pevné místo, závodilo se zde dosud čtrnáctkrát – lokality Kutná Hora, Březová, Blansko a Tanvald tak zná celý biketrialový svět.

Unikátní postavení mezi pořadateli má ale Japonsko. V kalendáři šampionátu bylo pravidelně od prvního ročníku nepřetržitě celých sedmnáct let, tedy až do roku 2008. Jedinou výjimkou byl rok 2003, kdy japonský pořadatel musel naplánovaný závod zrušit z důvodu zemětřesení. S japonskou sérií je spojena i řada výtvarně velmi zdařilých plakátů – k těm se možná vrátíme někdy v zimní pauze, až nebude o čem psát 🙂

Rok 2009 byl pro do té doby poklidnou historii WBC zlomový. Poprvé se namísto seriálu mistrovství pořádalo jako jediný závod, jehož dějištěm byla Čína. Účastníci závodu v Ping Tangu se vrátili plní dojmů (tehdejší report si můžete připomenout zde), spekulovalo se o tom, jaké má Čína s biketrialem záměry – ale nakonec zůstalo vše při starém a asijský obr se do dění ve “světovém” biketrialu (kromě výroby 90 % dílů a kol) více nezapojil, podobně, jako se stranou drží třeba USA nebo Rusko. Něco se ale přeci jen změnilo. Západní svět se potýkal s ekonomickou krizí a ta se promítla i to biketrialového mistrovství. Obvyklý počet 4-5 soutěží v seriálu klesl na 2-3, odpadly “exotické” destinace typu Japonska nebo Singapuru a pořadatelství závodů WBC se od té doby točí téměř výhradně mezi Českem, Itálií a Španělskem.

Po skončení šampionátu v roce 2014 BIU rozhodla, že od další sezony přejde na nový systém. Namísto nomádského způsobu pendlování mezi destinacemi se nově závody jedou na jednom místě – jeden kemp, jedna kancelář, jeden zahajovací ceremoniál, jen jeden týden dovolené namísto dosavadních nezbytných dvou až tří týdnů, které si jezdec nebo rodič musel na absolvování WBC rezervovat. To si samozřejmě nemohl dovolit každý, nový systém tak otvírá možnost účasti mnohem více jezdcům.  Premiéru měla tato novinka vloni ve španělské Ódeně, kde se v jedné lokalitě jely tři závody (souhrnný report zde) a ohlasy byly jednoznačně kladné.

Letošní WBC tedy pořádá v termínu 8.-13. srpna Česká republika. Dějištěm bude Blansko a jezdci absolvují dvě soutěže.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *