BIU 2017: rychlíková sekce

Když se do nových pravidel BIU začteme podrobněji (nebo když zachytíme upozornění od Tima McParlanda na facebooku 🙂 ), objevíme další novinky pro sezonu 2017: třeba možnost zavedení takzvané “speed section” (článek 39).

Pořadatel může první dvě sekce soutěže postavit kratší a označit je tímto názvem. Pak v nich platí časový limit na projetí pouze 1 minuta (u klasických sekcí zůstávají 2 minuty). Cílem tohoto opatření je urychlit průjezd na začátku soutěže: všichni, kdo někdy absolvovali MS s povinným pořadím sekcí, dobře vědí, že právě na “jedničce” se brzy vytvoří nekonečná fronta. Zkušení pořadatelé sice staví první sekce snazší, aby to na nich rychleji “odsejpalo”, ale ne vždy to pomůže.

Pravidla nabízí ještě další nástroj na tuto pravidelnou bolest: část jezdců startuje na sekci 1, část na sekci 5, takže se po okruhu rozdělí rovnoměrněji. Ne vždy je to možné a vhodné – záleží na tvaru okruhu a na tom, jestli se obtížnost sekcí postupně zvyšuje nebo je v celém závodě přibližně podobná. Kromě toho je takovýto systém dosti nepřehledný.

Na závěr odbočka do historie: časové omezení průjezdu sekcí bylo v českých pravidlech zavedeno v roce 1984, tedy v samých počátcích biketrialu (tehdy ještě nazývaného cyklotrial): “Jezdec nebyl v kontrolním úseku limitován časem dvou minut jako dnes, nesměl však zůstat stát na noze déle než 3 vteřiny (musel hned zpátky do pedálů) a také nesměl zůstat stát na místě opřený nebo v rovnováze déle než tři minuty. I když jezdce limitoval celkový čas na absolvování závodu, tak pozdější zavedení dvouminutového limitu podle pamětníků plynulosti soutěží jen prospělo.” Více zajímavostí z historie najdete v seriálu článků “Cesta do pravěku” z roku 2014 nebo v “Historických okénkách” z roku 2011.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

1 komentář u BIU 2017: rychlíková sekce

  1. kolárik snr. napsal:

    …a to by fakt nebolo jednoduchšie, ak by jedna “skupina” išla sekcie v obrátenom poradí? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *