Licence – jakou a jak vyřídit

Do konce února je termín podání žádostí o licence BIU/ČMF pro rok 2018. Do stejného data bychom rádi u nás v klubu měli pohromadě i žádosti o licence UCI/ČSC.  Každoroční množství dotazů je úměrné počtu nováčků a znásobené onou možností výběru ze dvou federací – tedy čtyři různé kombinace. Sám si dobře pamatuji, když jsme s trialem začínali a tehdejší předseda klubu Drahoš přišel s tím, že máme mít “jakousi licenci”. Takže pro vás, nové – čtěte dále 🙂

Na co je licence

Licence je potřebná k účasti v závodech – je to jakýsi doklad toho, že jste splnili formální podmínky k účasti (zdravotní stav, věk, národnost…) a také forma poplatku federaci, která garantuje sportovní úroveň závodu. Na oplátku vám může licence přinášet nějaké výhody: levnější startovné nebo pojištění úrazu během závodu. Licencí je více druhů – pro jezdce, trenéra, rozhodčího atd, v dalším textu máme na mysli vždy licenci jezdce.

Kdy nepotřebuji licenci

Pokud na závody jezdit nechcete. Nebo pokud chcete jet jenom na volné závody (typu zimní halová Olomouc, Prusice). Pokud se chcete účastnit jen jednoho – dvou závodů v sezoně a ne celého seriálu.

Kdy potřebuji licenci

Ve všech ostatních případech, tedy pokud chcete bojovat o umístění v celém seriálu, pokud chcete čerpat výhody nižšího startovného, pokud chcete mít možnost usilovat o zařazení do reprezentace.

Jaké jsou licence

Trial se v Česku jezdí pod dvěma federacemi. Biketrial patří pod Českou motocyklovou federaci (ČMF) a Biketrial International Union (BIU). Cyklotrial patří pod Český svaz cyklistiky (ČSC) a Union Cycliste International (UCI). Více o rozdílu mezi biketrialem a cyklotrialem si přečtětev tomto článku.

Obě federace mají své licence, které nelze vzájemně zaměňovat a každá vás opravňuje k účasti na jejich závodech. Platnost licence je jeden rok, pak se musí žádat znovu. Žádosti se vždy podávají prostřednictvím klubu, který musí být členem příslušné federace. Biketrial klub Olomouc je členem Českého svazu cyklistiky a souběžně s klubem existuje i Sportovní centrum BTR Olomouc, které je prozměnu členem České motocyklové federace – proto vám v klubu můžeme vyřídit oba typy licencí.

Licence ČSC / UCI

Pro závody v cyklotrialu je určena licence Českého svazu cyklistiky (nepřesně jí říkáme “uci licence”). Stojí 300 Kč (pro mládež do 18 let), zahrnuje úrazové pojištění jezdce, má mezinárodní platnost. K jejímu vystavení potřebujete vyplněný formulář žádosti a potvrzení o zdravotní prohlídce (formulář zde).

V roce 2018 vás opravňuje k účasti na 5 závodech Českého poháru mládeže – Youth Games, respektive 4 závodech Českého poháru v cyklotrialu a na Mistrovství ČR. S licencí zde máte nárok na snížené startovné. Dále vám tato licence umožní start na soutěžích Světového poháru UCI a s příslušnou nominací svazem také na ME, MS, WYG. S “uci licencí” můžete také vyrazit na soutěže do Rakouska, na Slovensko a dalších zemí.

Licence ČMF / BIU

Pro závody v biketrialu je určena licence České motocyklové federace (nepřesně jí říkáme “biu licence”). Stojí 750 Kč. Má mezinárodní platnost (dříve byly zvlášť národní a zvlášť mezinárodní, nyní už je jednotná). Také potřebujete vyplněný formulář a potvrzení o zdravotní prohlídce.

V roce 2018 vám umožní start na 9 závodech seriálu Mistrovství a přeboru ČR v biketrialu, dále na soutěžích Evropského poháru v biketrialu a v případě úspěšné nominace i na ME a MS.

Jakou mám mít zdravotní prohlídku

Od roku 2013 je náplň zdravotních prohlídek ve sportu dána vyhláškou 391/2013 Sb. U sportovců účastnících se domácích soutěží (ne reprezentace) prohlídku provádí obvodní (dětský) lékař. Součástí je EKG. Více v tomto článku.

Nestíhám termín, co mám dělat?

Žádost o vydání vyplnit určitě stihnete – jediný zádrhel může být u BIU licence, kde požadují u prvožadatele ověřené podpisy rodičů (stačí na obecním úřadě nebo na Czech Pointu na kterékoliv poště). Zdržet vás může zdravotní prohlídka (objednací doby, nemoc dítěte atd), ale tu lze v odůvodněných případech dodat i opožděně.

Můžu na závody bez licence?

Ano, můžete. U cyklotrialu (Český pohár – Youth Games) podepisujete vždy prohlášení o startu na vlastní nebezpečí, startovat můžete i bez licence, ale  za plné startovné a nebudou vám započítány body do celoročního seriálu a nominací. U biketrialu (Mistrovství a přebor ČR) si bez celoroční licence musíte před startem kromě startovného zakoupit ještě tzv. jednorázovou licenci (cena 250,- Kč). Body do seriálu se vám pak započítávají.

Přispěje mi na licence a prohlídky klub?

Pro členy Biketrial klubu Olomouc platí, že vám na konci sezony proplatíme poměrnou část licence podle počtu absolvovaných soutěží (příklad: sezona BIU má 10 soutěží, licence stojí 750 Kč, za každou absolvovanou soutěž vám tedy přispějeme 750/10=75 Kč). Touto formou vás chceme motivovat k účasti v závodech. Na zdravotní prohlídku dostanete příspěvek 300 Kč. Dále vám proplatíme startovné v domácích soutěžích biketrialu i cyklotrialu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *