Ani o prázdninách se neflákáme…

Opravdu ne!  Prázdniny jsou totiž jak v biketrialu tak cyklotrialu spojeny s mezinárodními závody, kde ani letos nechyběli naši jezdci.

Jako první se 23. července konalo BIU Mistrovství Evropy v Německém městečku Ölbronn-Dürrn. O Evropské tituly bojovali na přírodních sekcích i borci z Olomouce, bratři Vepřekovi. Tom, který jel v nejvyšší kategorii – Class 1 – předvedl bodově vyrovnanou jízdu v obou kolech. S celkovými 18 trestnými body se mu povedlo vyskákat krásné 3. místo a tím pádem titul 2. vicemistr Evropy v biketrialu, gratulujeme! Jeho mladší bratr Vojta bojoval v kategorii Under 16 – do 16-ti let, a v nemalé konkurenci 16 jezdců mu bedna utekla o pouhé tři bodíky. Škoda lehce pokaženého prvního kola, kde “našlapal” (hádejte kolik…) 16 bodů. Druhé kolo, to byla jiná paráda. Lépe než Vojta ho zajel už jen pozdější vítěz kategorie. Olomoucký závodník se musel spokojit s nepopulární bramborou, ale i tak se jedná o super výsledek!

29. – 31. července se v rodném městě papeže Jana Pavla II. konaly UCI TRIALS WORLD YOUTH GAMES – Světové hry mládeže 2022. Do nedalekých Polských Wadowic se z Olomouce vypravila rekordní skupina jezdců a rozhodně tam nebyli jen do počtu. Celý propršený závodní víkend odstartovala páteční týmová soutěž národů. Česká republika obsadila 5. místo a za kategorii Poussin nastoupil náš Pepa Buriánek. Při jeho prvním startu na velkém mezinárodním závodě to jistě byly cenné zkušenosti do budoucna.  I když věkově do Poussinů patři prvním rokem, v sobotní kvalifikaci předvedl kvalitní jízdu a z 9. místa postoupil do nedělního finále,  kde své umístění ještě o stupínek vylepšil a nakonec tedy bere krásné 8. místo. V kategorii Benjamin jsme měli zástupce hned dva. Maty Buriánek vybojoval 23. místo a tak se do finále bohužel nedostal. To Kuba Švéda si sobotní 9. příčkou vstupenku na neděli vyjezdil. V konkurenci nabitém finále si Kuba vyjel krásné 11. místo.  Věnek Valenta bojoval v kategorii Minime a jak sám říkal, nic od sebe nečekal. A to nicnečekání mu jako překvapení při sobotní kvalifikaci přineslo 12. a poslední postupovou příčku do finále, ve kterém si po vyrovnané jízdě ještě o příčku polepšil, nakonec tedy 11. místo. Posledním Olomouckým zástupcem byl Vojta Vepřek.  V nejpočetnější kategorii Cadet (40 závodníků) bral 23. místo a do nedělního finále se bohužel neprobojoval. Pepa, Maty, Věnek i Vojta jeli ve svých kategoriích prvním rokem. Pevně věřím, že zkušenosti z Polska jim pomohou a příští rok své umístění vylepší. A kdo ví, třeba cinkne i nějaká ta placka 🙂

Poslední prázdninový závod, kde jsme mohli vidět Olomoucké barvy, se jel tuto sobotu – 20.8. v Lučenci na Slovensku. Náš partnerský klub pořádal 6. kolo Slovenských her mládeže v trialu a Slovenský pohár. Slušelo by se přihodit i slovíčko mezinárodní. Mimo závodníků z Česka a Slovenska přijeli i jezdci z Polska a Maďarska. Je super, že se mládežnickému trialu daří a vídáme nové tváře nejen na tuzemských závodech, ale i na těch u našich sousedů. Náš klub reprezentovali bratři Buriánkovi a opět se bylo na co dívat. V kategorii Poussin zajel Pepa krásné 2. místo, Maty v Benjaminech dojel 3.

Další závody nás čekají už 3. září v Blansku, kde pokračuje Český pohár a seriál Youth Games 2022.

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, UCI, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *