Report – Sportlife 2014

Finálový závod MČR na brněnském výstavišti se vždycky vymykal. Dlouhá pauza od poslední soutěže venku v přírodě, pro biketrial bohužel méně obvyklá atraktivní divácká kulisa, zahraniční jezdci a v neposlední řadě samotný veletrh, v rámci jehož doprovodného programu se závod koná, to vše jsou důvody, proč Sportlife představuje každoročně nejen sportovní, ale i společenskou událost a láká biketrialisty současné i minulé.

I letos se proto nejen mezi díváky, ale dokonce i mezi závodníky objevilo několik jezdců, které už jinak na závodech nepotkáváme. Dominik Puffer, Jakub Vencl nebo Vlastimil Hynčica, který na svém morati posílil veteránskou divizi v hobby kategorii. S účastí slovenských jezdců se již počítá předem, oproti tomu Scott Willson byl překvapením. Celkem tak dorazila stovka soutěžících.

Pro všechny bez rozdílu bylo připraveno šest kontrolních úseků na dvě kola. Prvnímu úseku z betonových skruží dominoval dlouhý elitní přeskok ve výšce, druhá sekce z trámů a klád, třetí paletová, čtvrtá cívková, pátá z “oblíbených” černých modulů doplněných žlutým vodopádem, bez kterého by Sportlife nebyl úplný. Zpestřením byl šestý úsek s pneumatikami a vysokou strmou rampou následovanou balíky slámy – nedávno jsme na slámu vzpomínali v Havířově, tak teď si ji mohli jezdci vychutnat naživo.

V sobotu závodila elita, junioři, senioři, minimi a kategorie modrá hobby. V elitě sice bylo o titulu rozhodnuto předem, bez ohledu na bronzovou příčku v posledním závodě jej měl jistý Martin Kakáč, ale o další místa v pořadí se ještě bojovalo. Matěj Popelka měl šanci dostat se hned ve své první elitní sezoně na bednu, stačilo mu brněnský závod dojet do pátého místa. Bohužel jej omezovala naražená záda (jezdit týden před finálem na enduru po lese není vždy nejlepší nápad) a ani dobře zvládnutý “přelet” na betonové sekci jej nezachránil. Sedmé místo naději na bednu ukončilo. O jedno místo lépe se zadařilo navrátivšímu se Kubovi Venclovi, který si na biketrialový závod “odskočil” ze sousedního contestu na rampách. Výjimkou snad naopak nebyl návrat Davida Herky na scénu, následky zranění jsou doufejme překonány – alespoň podle toho, co David na sekcích předváděl. Tam, kde všichni ostatní jezdci závěrečnou cílovou laťku na sekci 5 přeskakovali ze země, předvedl třímetrový polet z předchozí překážky rovnou do cíle. Chyba v podobě pěti trestných bodů jej ale zařadila “až” na druhé místo za Vaška Koláře. Tomu sice chvíli trvalo, než se uvolnil a rozjel, ale zajel bez chyb a s jediným trestným bodem zaslouženě zvítězil – ostatně, letos ani jiné umístění na žádných závodech federace BIU doma ani ve světě nepoznal.

V juniorech mezi sebou o mistrovský titul bojovali Marek Hlávka a Ondra Šenk. Markovy naděje ale skončily ve slámě, kdy na posledním přeskoku zvolil namísto skoku po zadním podhoz předního kola na hranu balíku . Ta už ale byla poněkud rozvolněná po průjezdu předchozích jezdců, přední kolo zajelo do slámy jak do másla a pád ohodnocený pěti trestnými body rozhodl o pořadí letošního seriálu v juniorech. Vítězem brněnského závodu se stal Samo Hlavatý s nulou na kartě, druhý Ondra Šenk, třetí Marek Hlávka. Seniory vyhrál Dominik Puffer rovněž čistou jízdou za nula trestných bodů, v kategorii minime stejně jako na všech předchozích zvítězil Marek Pochtiol. Modré hobby vyhrál Petr Liška.

Exhibiční finále “O pohár Prefy Brno” letos mělo pravidla daná předem, jelo se na čas na čtyřech sekcích a závodníci měli limit šest minut, během kterých se museli stihnout vrátit zpět na pódium. Za každé šlápnutí se přičítalo deset vteřin. Finále tak mělo svižné tempo, při přejezdech mezi sekcemi nebyla na kluzké podlaze nouze o smyky a pády a spěch zavinil i několik pětek na jednotlivých kontrolních úsecích. Čtyři sekce daly jezdcům pořádně zabrat, přesto dva z nich zvládli finále s nulou trestných bodů – kromě Scotta Willsona také Vašek Kolář, kterému čas těsně přes dvě minuty zajistil vítězství. Neuvěřitelně lehká jízda tak symbolicky uzavřela celou Vaškovu letošní prima sezonu.

Po večerním přepáskování a přešipkování mohly v neděli nastoupit ostatní mládežnické kategorie, hobby a také kategorie femine. Právě u té je více než jinde vidět obrovský problém se stanovením obtížnosti tratí tak, aby se daly regulérně ohodnotit a porovnat výkony závodnic. Desetiletý věkový rozdíl mezi závodnicemi nelze vyrovnat prakticky žádným koeficientem. Polovina tratí tak byla pro dvě účastnice naprosto neprůjezdná, druhá polovina naopak pro druhé dvě účastnice zcela “o ničem” a v důsledku tak holky fakticky závodily na třech sekcích… Problémy s příliš rozdílnou výkonností provázejí i ostatní kategorie, ale tam jsou aspoň jezdci přibližně stejně staří.

Vítězkou a zároveň přebornicí femine se tak stala Mája Křivová. V kategorii benjamin zvítězil Tomáš Vepřek s jediným trestným bodem. Poussiny vyhrál Jakub Mudrák ze Slovenska. Zelené hobby Michal Kůřil, bílé Martin Damborský a růžové Tadeáš Mahr.

Příspěvek byl publikován v rubrice domácí, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.