Report: V Ústí vyhráli Pankrác, Servác a Bonifác

OLYMPUS DIGITAL CAMERANedělní závod Českého poháru v trialu v Ústí nad Labem ovládli tři ledoví muži. Necelých osm stupňů na teploměru přinutilo závodníky obléknout si všechno, co našli. Někteří toho moc nenašli a půjčovali si tak teplé oblečení, kde se dalo.

Závod byl připravený v areálu letního (což znělo dost ironicky) kina, kde po dva týdny probíhal zážitkový festival Na plný KU-LE. Zejména v první polovině soutěže tak trial okukovala řada zvědavých diváků, do finále jich bohužel vydrželo už méně, ostatní utekli domů do tepla. Postaveno bylo 5 kontrolních úseků, kombinující autovraky, palety, cívky a lešení s místními zídkami a svahy. Jak přiznal ředitel závodu Žoržo Eibl, ne všechno klaplo v závěru jinak poctivých příprav závodu tak, jak bylo domluveno a zamýšleno. Na sekcích proto bylo místy vidět, že byly dodělávany na poslední chvíli a některé věci se řešily za pochodu – všechno ale vyvážilo výborně moderované finále elitních kategorií, které by svým provedením mohlo být inspirací pro ostatní pořadatele.

Na start se postavilo 20 jezdců. Kategorie hobby by se postupně mohla přejmenovat na “dětskou”, jako trénink ji stejně jako na dubnovém zahájení Českého poháru v Praze využili malé závodnice a závodník z Prahy a okolí. Docela jim rozumím, nám trvala cesta z Olomouce do Ústí 4 hodiny, pro ně tato dojezdová vzdálenost platí pro většinu závodů sezony a je jasné, že rádi využijí možnosti svézt se někde v bližším okolí. Vítězkou se stala Eliška Hříbková, druhý Vojta Kalaš, třetí Denisa Pecháčková. V expertech první místo obhájil Marek Pochtiol, následovaný Lukášem Jankou a Lukášem Valným. Potvrdilo se, že v trialu je nutné na sekci přemýšlet, nejvíce pětek zejména v prvním kole dostali (nejen) experti za vjezd do cizí branky či vynechání své – místy ale vůbec nebylo snadné se z labyrintu šipek vymotat. Že lze nulovou sekci zabít i závěrečným výjezdem do startu namísto do cíle jsme ale mohli vidět také v elitě.

V elitních kategoriích se o pořadí na stupních vítězů rozhodovalo ve výše zmíněném živě komentovaném finále. V elite 20″ zvítězil Vašek Kolář, který celou soutěž absolvoval ve vypůjčeném Dášině teplém spodním prádle (co máte proti růžové?), druhou příčku obsadil Martin Štěpánek, který sice měl spodky vlastní, ale svršky půjčené, třetí Jan Šmíd, který měl všechno oblečení svoje. Možná, že kdyby si také něco vypůjčil, dopadl lépe :-). Finálovou jízdu elity 26″ poznamenal jediný pětiminutový déšť během celé soutěže (což je s ohledem na původní předpovědi úspěch), bohužel zrovna na sekci s autovraky, které se za mokra staly nesjízdné a o umístění se tak rozhodovalo na zbylých třech finálových sekcích. Vítězem se stal Vlasta Kabeláč Čiháček, druhé místo Jaromír Kašpar a na třetí se tentokrát protrápil Marek Tryner.

S vidinou dlouhé zpáteční cesty (a taky v té zimě, že) se po vyhlášení nikdo dlouho nezdržoval, takže rychle dopít vítězné šampaňské a jedem. Chvíli nám sice trvalo odtrhnout Vášu od obrazovky s hokejem a pak jsme se ještě zdrželi v Praze na večeři, ale díky příznivému silnému větru v zádech utíkala cesta rychle, postupně jsme vysadili oba naše spolucestující a doma jsme byli ještě před jedenáctou 🙂

Fotky a výsledky

Fotogalerii najdete  na Rajčeti, kompletní výsledovku na cyklotrial.cz. Chcete víc fotek? Tak tady máte další.

Příspěvek byl publikován v rubrice domácí, UCI. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *