Rakouský pohár: Pechhacker a Pecháčková

gmunden05aDalší z akcí, které se konaly 17. září, byl pátý ročník soutěže Fahrrad Trial am See v rakouském Gmundenu. Termínově se bohužel již několik let překrývá s našimi domácími závody v Kyjově, sobota v půlce září má pro pořadatele magickou přitažlivost. Přesto měla letos Česká republika v trialparku na břehu Traunsee své zastoupení: pozvání pořadatelů přijal rodinný klan Pecháčků, který se vydal úroveň Rakouského poháru okouknout.

To, že Rakousko je výborným cílem jak pro zimní, tak letní dovolené, jsme si již stihli zvyknout. Zkušenosti s cyklotrialovým děním u našich jižních sousedů ale teprve sbíráme. Poměr moto-trial versus cyklo-trial (po německu “fahrradtrial”) je zde přesně opačný, než u nás. Motorky hrají prim a na soutěže jezdí opravdu velký počet jezdců, zatímco na biketrialových závodech (používají zde tento název, přesto, že místní pravidla vycházejí z regulativy UCI) se jich sejde sotva dvacet až třicet. Hrát si v tomto počtu na věkové kategorie nemá moc smysl a tak  jsou všechny tratě otevřené bez omezení věku. I v bílých šipkách tak můžete klidně potkat taťky spolu s jejich dětmi. Druhým rozdílem je to, že soutěže jsou v Rakousku zpravidla dvoudenní – jeden samostatně bodovaný a vyhlašovaný závod v sobotu, druhý na stejném místě, ale v přešipkovaných tratích v neděli. Během pěti víkendů v roce tak máte odjetý seriál o deseti závodech. Pro motorkáře nic neobvyklého, pro české cyklisty trochu nezvyklé – ale jako pořadatel tomu velmi dobře rozumím.

Areál Bikebalance na břehu jezera Traunsee v Solné komoře, jednom z nejatraktivnějších regionů Rakouska, nabídl v sobotu závodníkům přehledné a kvalitně připravené tratě, zároveň se ale jezdci museli vyrovnat s deštivým počasím, které provázelo celou sobotní soutěž. Jediné mínus tak je na naše poměry vyšší startovné (v Gmundenu to bylo 25 EUR).

Dvojnásobná vítězka Denisa

Denisa Pecháčková se představila v kategorii modrá (tedy odpovídající našim benjaminům) a podařilo se jí zvítězit jak v sobotu v dešti výkonem 2 trestných bodů, tak v neděli, kdy už bez deště vyjela čistou 0 TB. Kromě trofeje si odvezla i společnou fotografii s místní jedničkou Thomasem Pechhackerem – zdá se, že kromě jazykově příbuzného příjmení Pech-hacker, Pech-háčková mají oba společnou i schopnost porážet své soupeře. Thomas v kategorii elite, Denisa ve svých devítí letech zatím “jen” na modrých tratích.

Fotky a video

Pár fotografií v naší galerii, video ze závodu včetně rozhovoru s Denisou najdete na tomto odkaze.

Příspěvek byl publikován v rubrice UCI, zahraniční. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *