MČR a EP Terchová

terchovaBiketrialovou sezonu zahájil v sobotu 28. dubna první závod seriálu Mistrovství a přeboru České republiky, který se jel na Slovensku. Tato situace není nijak nová, zažili jsme ji už vloni u Českého poháru v cyklotrialu a také tentokrát k tomu měli pořadatelé dobrý důvod: Evropský pohár v Terchové. Ze spojení obou akcí, tedy MČR a EP, profitovaly obě strany.

Slovenská Terchová se do paměti milovníků ryze přírodních biketrialových terénů zapsala v letech 2004 jednou soutěží mistrovství světa a pak znovu v roce 2007 mistrovstvím Evropy. Jezdce láká především na kamenité pasáže v korytě a okolí potoka, který lemuje silničku mířící vzhůru do hor. A letos přidala ještě jeden bonus v podobě nezvykle teplého počasí. Zatímco jiné roky na konci dubna v nedaleké Vrátné dolině teprve mizí zbytky sněhu ze sjezdovek, o víkendu na jezdce čekaly téměř letní dny.

Do závodu nastoupilo 92 účastníků z osmi zemí. Z tohoto počtu dvě třetiny soutěžily v kategoriích Evropského poháru spojeného s MČR/PČR, zbytek v hobby kategoriích, které samozřejmě nemohly chybět na přidruženém soutěži Přeboru ČMF. Čeští jezdci díky tomu tvořili více než polovinu startovního pole, silné zastoupení měly ale i Slovensko, Polsko a možná trochu překvapivě Lotyšsko – bratři Dermaksové jako ambasadoři biketrialu v této pobaltské zemi odvedli dobrou práci a do Terchové vyrazili s celým svým domovským klubem Karters.

S účastí  z našeho domovského klubu to už tak slavné nebylo: na Slovensko vyrazili jen Tomáš a Vojta Vepřkovi. Čekaly na ně poměrně snadné tratě – aspoň takto je charakterizoval jejich táta a trenér Milan. Vzápětí však připustil, že lehké možná přišly jen jim a být o trochu těžší, tak by byly pro slabší jezdce neprůjezdné. Vojta v benjaminech na nich přesto “vybojoval” dvě pětky a s celkem jedenácti trestnými body obsadil druhé místo. Vítězem kategorie se stal domácí Kuba Mudrák, třetí místo patří jedinému Angličanovi v celé soutěži, Joshuovi McParlandovi.

Tomáš v kategorii minime se sekcemi neměl problém. “Všechno to byly nulovky”, zhodnotil zpětně. Až na jedinou – sekci číslo 6. “Tam byl těžký výskok nahoru do břehu, dalo se to vytáhnout a ostatní to tak dělali, ale já jsem se rozhodl, že to zkusím vyskočit.” Pokus nevyšel a byla z toho jedna pětka v prvním kole a druhá pětka ve druhém kole. Těchto celkových deset trestných znamenalo až třetí příčku za vítězným Diegem Crescenzim z Itálie a Andrejem Galovičem ze Slovenska. “Ale já si cením toho, že to zkusil projet čistě”, uzavřel debatu Milan.

Výsledky

  • Elite:1. Kolář (CZE), 2. Kočiš (SVK), 3. Hlavatý (SVK)
  • Senior: 1. Zedek (CZE), 2. Dammen (BEL), 3. Klose (GER)
  • Junior: 1. Janík (SVK), 2. Krúpčik (CZE), 3. Cibiček (SVK)
  • Minime: 1. Crescenzi (ITA), 2. Galovič (SVK), 3. Vepřek (CZE)
  • Femine: 1. Hříbková (CZE), 2. Pecháčková (CZE), 3. Antlová (CZE)
  • Benjamin: 1. Mudrák (SVK), 2. Vepřek (CZE), 3. McParland (GBR)
  • Poussin: 1. Kolář (CZE), 2. Szlaga (POL), 3. Nagy (SVK)

Ostatní výsledky na biketrialinternational.com nebo biketrial.cz. Úvodní fotku jsem si vypůjčil z nového webu lučeneckého NovoCK klubu, než mi Milan dodá nějaké lepší 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice BIU, zahraniční, závody. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *